Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ






Δύσκολη η ονοματολογία, με πιθανότερη εκδοχή από την λέξη τρυπώνω, στριπώνω, κρύβομαι. Πολύ λογικό αν σκεφτούμε ότι η περιοχή ήταν ιδανικό καταφύγιο τόσο από τους εκάστοτε κατακτητές , οσο και από τους πειρατές.
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αναφέρεται σαν Στρόμπολες με 90 οικογένειες. Πληθυσμός αρκετός για τα δεδομένα της εποχής μιας και την ίδια εποχή η Χαλκίδα είχε μόλις 60 χριστιανικές οικογένειες.

Όμορφο γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο επάνω στην οροσειρά της Δίρφης. Το χωριό απέχει 50χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 800 κατοίκους. Είναι ΔΔ του Δήμου Διρφύων. Η διαδρομή από τη Στενή έως τους Στρόπωνες θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας πραγματοποιείται μέσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα, και πολλά τρεχούμενα νερά. Περνώντας από το ψηλότερο σημείο του δρόμου (1000μ.) και κατηφορίζοντας για το Αιγαίο, πρέπει να προσέξετε τον τρόπο, που οι κάτοικοι έχουν αξιοποιήσει τις πλαγιές και τις έχουν κάνει γόνιμες και παραγωγικές. Η παραγωγή του χωριού σε κρέατα, κάστανα και κηπευτικά είναι εντυπωσιακή και τα προϊόντα του χωριού γίνονται ανάρπαστα σε όλες τις αγορές. Τα σπίτια του χωριού είναι παλιά και παραδοσιακά. Κέντρο του χωριού είναι η πλατεία. Εκεί βρίσκονται όλα τα μαγαζιά και πολλές γραφικές ταβέρνες, με ντόπια, νόστιμα κρέατα.
Οικισμοί
Λάμαρη: Γραφικό χωριό με παλιά παραδοσιακά σπίτια, είναι η τελευταία στάση πριν τη Χιλιαδού. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, όπου παρουσιάζονται πολλά εκθέματα δημιουργημένα με πολύ μεράκι από το σύλλογο του χωριού.
Χιλιαδού: Ραγδαία αναπτυσσόμενος τουριστικός οικισμός, κτισμένος στην ομώνυμη παραλία. Ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία, μπαράκια, ντισκοτέκ δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών.

ΧΙΛΙΑΔΟΥ
Παναγία Χιλιαδού: Βυζαντινός σταυρεπίστεγος ναός, με μεγάλη ιστορική σημασία.
Η παραλία Χιλιαδού.
Απλωτή παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους. Σπηλιές, άγρια βλάστηση και η ποταμιά που κατεβάζει τα πλατάνια ως την άκρη της θάλασσας, είναι από τους λόγους που ανέδειξαν τη Χιλιαδού σαν την παραλία με τους φανατικότερους θαυμαστές. Στο τέλος της βόρειας πλευράς της παραλίας, υπάρχει και δεύτερη, η παραλία των γυμνιστών. Για τις επόμενες παραλίες η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται μόνο με βάρκα ή από άλλο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.