Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΒΟΥΝΟΙ



                                Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Ανάμεσα στην Αμφιθέα και την Στενή βρίσκεται το μικρό αλλά πιο ιστορικό χωριό της περιοχής.
Το μοναδικό χωριό της περιοχής που   ήταν μεταξοχώρι. Όλες σχεδόν οι οικογένειες ασχολούνταν με την παραγωγή του μεταξιού και για αυτό τον λόγο το χωριό είναι γεμάτο με μουριές. Σήμερα στους Βούνους μένουν μόνιμα 40-50 άτομα στην πλειοψηφία του μεγάλοι σε ηλικία. Στην πλατεία του χωριού λειτουργεί ταβέρνα με γνήσιες αυθεντικές γεύσεις του χωριού. Το χωριό ήταν μεγάλο βυζαντινό κέντρο και μεγάλο χωριό επί τουρκοκρατίας.

Εκδηλώσεις
Κάθε χρόνο ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει την γιορτή της μαγγουτόπιττας, ένα προϊόν που αφθονεί στους Βούνους. Γίνεται διαγωνισμός και βράβευση της καλύτερης μαγγουτόπιττας και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Σταυρεπίστεγος μονόκλιτος βυζαντινός ναός. Ήταν το καθολικό του χωριού στην βυζαντινή περίοδο. Οι τοιχογραφίες του ναού είναι κατεστραμμένες.









ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ
Ναός βυζαντινού ρυθμού. Ο δεύτερος βυζαντινός ναός που διασώζεται στο χωριό των Βουνών. Ο νάρθηκας του ναού είναι κατεστραμμένος καθώς και οι αγιογραφίες εκτός από μερικά μικρά κομμάτια. Από την μέση και πάνω ο ναός ανακαινίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας.
ΠΥΡΓΟΣ
Γκρεμισμένος διατηρείται τοίχος πύργου σε υψόμετρο 230 μέτρων και μόνο στην ανατολική του πλευρά




ΒΟΥΛΑ
Μια από τις πολλές λαξευμένες πέτρες της περιοχής που σύμφωνα με μια άποψη την χρησιμοποιούσαν για να βγάζουν το λάδι από τις ελιές.





ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
Κοντά στο χωριό διασώζεται τμήμα από το αρχαίο υδραγωγείο των Καμπιών.
ΛΟΥΤΡΟΥΣ
Αρχαία λουτρά ρωμαϊκής ή βυζαντινής περιόδου.
Πανηγύρια
Στους Βούνους της Αγιασωτήρος και του Αι-Γιώργη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.