Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΚΑΘΕΝΟΙ


Κάθε ένας με τον νου του. Η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία του χωριού. Η ίδρυση του χωριού έγινε πολύ πριν την τουρκοκρατία . Η παράδοση αναφέρει ότι υπήρχε διχογνωμία για το που έπρεπε να κτιστεί το νέο χωριό. Ετσι αποφάσισαν να διαλέξουν τον νέο τόπο με την λογική της διατήρησης των τροφίμων. Ο καθένας άφησε από ένα κομμάτι κρέας στο μέρος που επιθυμούσε. Μετά τρεις ημέρες το κομμάτι που είχαν αφήσει στην τωρινή θέση του χωριού ήταν το μόνο που δεν είχε χαλάσει. Μετά την απελευθέρωση αρκετοί Βαβουλιώτες και Ακριώτες μετοίκησαν στο χωριό
.
Στην περιοχή των Καθενών έχουν βρεθεί πάρα πολλά ευρήματα όλων των ιστορικών περιόδων. Πλήθος νεολιθικών οικισμών μαρτυρά πυκνή οίκηση αυτή την περίοδο. Στη θέση Ντούγλη υπήρχαν μαρτυρίες για Κυκλώπειο τείχος, στη θέση Βελανίδι και Γραμονή βρέθηκαν πέτρες με σκαλισμένο κοίλωμα στο πάνω μέρος ενώ στη θέση Αλαφόκαμπος πολύ κοντά στα Έρια βρέθηκαν επιτύμβιες πλάκες οι οποίες εκτίθενται στο μουσείο της Χαλκίδας.
ΕΡΙΑ
Μέσα στα πολλά νερά και σε οργιώδη βλάστηση βρίσκεται ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος(13-16 αιώνας) Η ιστορία της περιοχής χάνεται στον μύθο αφού κάποιοι μελετητές συνδέουν την ονομασία της περιοχής με τον Υριέα πατέρα του μυθολογικού Άγριου Λύκου.
ΑΓΙΑ ΤΡΙΤΗ
Κατεστραμένος ναός στην τοποθεσία Μαργέλια που σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μεσαιωνικός οικισμός.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.