Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ



Τα Σκουντεριώτικα σόγια της Στενής ξεχωρίζουν πολύ εύκολα γιατί απλά έχουν ξεσυγγενέψει. Τα νέα σόγια, αυτά που ήρθαν μετά την απελευθέρωση παραμένουν ακόμα συγγενείς. Οι Ντουρμαίοι, οι Πισσιναραίοι ,οι Μακρήδες, οι Ντουμάνηδες, οι Γιαλοί, οι Μπεληγιανναίοι, οι Κυραναίοι, οι Γιαννουκαίοι, οι Καμαριωταίοι, οι Λέων έχουν ξεσυγγενέψει από πολύ παλιά. Κάποια από τα πρώτα επίθετα έχουν εξαφανιστεί τελείως από την Στενή είτε γιατί έφυγαν είτε γιατί δεν άφησαν απογόνους. Κάποιοι άλλοι απλώς άλλαξαν επίθετο. Ασφαλέστερος τρόπος για να βρούμε ποια σόγια ήταν εδώ πριν την απελευθέρωση είναι τα Καλύβια τους.
Στο Χρονικό της Στενής αναφέρονται αναλυτικά: Στο Σταυροδήμα, των :Μπενίση, Καρκαλά, Λέκκα, Πανόργια, Ντούρμα, Θεοδωράκη και Ανδρίτσα.

Στου Ρόγκη το Ρέμα ,των: Ρόγκη, Κοντού, Σαλιάρη, Μακρή και Κορώνη. Στου Καΐρη, των :Γιαννούκου, Παπαγεωργίου, Θωμά, Λέων, Παλαιολόγου, Χουλιάρα, Μπαρμπούρη, Γερακίνη και Βλαχέων Καρά Λάκα,των :Σιμιτζή, Κουτσούκου, Ρούσσου, Ντουμάνη, Κούκη και Δημάκη. Γκούστρα Καλύβι,των: Γκούστρα, Μυλωνά. Στη Σιπιστήρα, των : Σουκαρδά, Γιαμά και Γεωργούτσου. Στο Συκάμινο, των : Μπελληγιάννη, Σουλτάνη, Μαντά, Παπαιωάννου, Κοντούλη και Μέργου. Στο Λυκόρεμα, των : Καμαριώτη, Βαρτζή, Καλαμάρα και Καράγκου. Δροσιάς Πηγάδι,των: Κυράνα, Σπυριδάκη και Γαλάνη. Στο Γλα, των :Πισινάρα, Γιαλού και Τζίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.