Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΣΤΟΡΕΣ


Οι μάστοροι  και οι μαστόρες.

Στη Στενή αρκετοί  ήταν οι ράφτες που ήρθαν και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όταν αυτά τα μέρη ήταν ακόμα υποδουλωμένα στους Τούρκους. 

  Ο Αθανάσιος Κορώνης (απλή συνωνυμία με τον Κορώνη που ήρθε από την Κορώνη της Πελοποννήσου) έφτιαχνε φουστανέλες.

Ξεκίνησε από το Βουνέσι της Καρδίτσας κυνηγημένος από τους τούρκους, πέρασε με βάρκα από την Γλύφα και ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Στενή με το όνομα Κορώνης( πιθανώς σαν όλους τους φυγάδες να άλλαξε επίθετο) . Ο Τζώλης(Ραφτογιάννης) ήταν ράφτης στα Γιάννενα, σκότωσε δύο τούρκους στρατιώτες οι οποίοι πήγαν να κλέψουν την αδερφή του για λογαριασμό του Πασά και μόλις που πρόλαβε να σωθεί από τους τούρκους, ώσπου να εγκατασταθεί στη Στενή. Απέκτησε  δυο κόρες  την Ραφτοπούλα και την Μαστόρα .

Από τις οικογένειες που ήρθαν στη Στενή πολλοί διέσωσαν την φορεσιά που έφεραν από τον τόπο τους. Έτσι π.χ. σε οικογένεια των Κατσανάδων(kacan)8 οι οποίοι ήρθαν στη Στενή  διασώζεται ακόμα και σήμερα η παραδοσιακή φορεσιά των Σαρακατσάνων.

Ο Αθανάσιος Ντούρμας η γυναίκα του Γιούλακαι την κόρη του Ρίνα


                                   Στενιώτες ράφτες

Δεν έχει διασωθεί ποιοι ήταν οι στενιώτες ράφτες τα μεταεπαναστατικά χρόνια και αν γύριζαν τα χωριά όπως οι τερζήδες. Όπως δεν διασώθηκαν τα ονόματα του τσαρουχοποιού και των χρυσικών. Τα ονόματα του Τζώλη και του Κορώνη διασώθηκαν  μόνο και μόνο επειδή σώθηκε το ιστορικό της εγκατάστασης τους.

Λίγο πριν το 1900 ονομαστός ράφτης ειδικά στις πατατούκες ο Αθανάσιος Ντούρμας (Μανταλός). Με το άλογο του, φορτωμένο με το κασελάκι που είχε τα εργαλεία του, γύρναγε τα χωριά της περιφέρειας και έφτιαχνε ρούχα. Στα σπίτια έμενε ώσπου να τελειώσει τη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.