Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ




Τα γενεαλογικά δένδρα  αναφέρονται με αλφαβητική σειρά και  θα προστεθούν και άλλα.


ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ




Ο Αρβανίτης Χαράλαμπος (Χάμος) γεννήθηκε και καταγόταν από τη Στενή. Τη μητέρα του την έλεγαν Ζαφείρα και αδέλφια είχε τον Αναστάσιο και τον Δημήτριο (Γουργούτας). Είχε και τρεις αδελφές, τη Μαρία που παντρεύτηκε τον Ανδρέα Μεταξά και την Σοφία που παντρεύτηκε τον Χρήστο Βλάχο (Κουραμιά). Για την τρίτη αδελφή δεν μπορέσαμε να πληροφορηθούμε.

Ο Χαμός παντρεύτηκε την Κατερίνα Αγγελή (Σπανού) από τους Βούνους και μετά από λίγα χρόνια έφυγαν και μετακόμισαν στην Τριάδα Ευβοίας. Η αδελφή της Κατερίνας, η Σταυρούλα παντρεύτηκε την Θανάση Γιαννούκο (Θανασαρή) Ο Χαράλαμπος Αρβανίτης απέκτησε οκτώ παιδιά. Την Ελένη, που παντρεύτηκε τον Νίκο Στεφανή (Σκαντάλη) από τους Βούνους, την Τασία, που παντρεύτηκε τον Παπακυριακού Ανέστη και έμειναν στην Τριάδα, τον Θανάση, που μένει στην Τριάδα, τον Παύλο που μένει στη Χαλκίδα, τον Βαγγέλη που σκοτώθηκε στον εμφύλιο, (1944, Δεκεμβριανά) τη Βασίλω που παντρεύτηκε τον Φαλάγγη Κωνσταντίνο και μένουν στην Τριάδα και την Σταυρούλα που παντρεύτηκε τον Φραντζή Βασίλη και μένουν στην Τριάδα.

Ο Χαμός ήταν ψηλός σωματώδης γεροδεμένος και πολύ δυνατός άνδρας. Επίσης ήταν ριψοκίνδυνος, δυναμικός, ανυπότακτος και ελεύθερος Κάποτε,- όπως γράφει ο κος Παπακωνσταντίνου σε ένα βιβλίο του για τα Μεσσάπια, -είχε επισκεφτεί την περιοχή ο πρίγκιπας Αλέξανδρος. Εκεί έγιναν και αγώνες, όπως πέταγμα λιθαριού κ.λ.π.. Ο Χαμός πρώτευσε σε αρκετά αγωνίσματα και τότε ο πρίγκιπας Αλέξανδρος του πρότεινε να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Τότε ο Χαμός αρνήθηκε, λέγοντας «εγώ δεν γίνομαι υπηρέτης».

Ο Αρβανίτης Χαράλαμπος απεβίωσε στις 15 Ιουνίου του 1952 σε ηλικία 67 ετών. Το σπίτι όπου έμενε στη Στενή ήταν αυτό που σήμερα είναι ιδιοκτησία των αδελφών Ανδρέα και Λάμπρου Μεταξά.






ΓΙΑΜΑΔΕΣ



Ο πιο  παλιός Γιαμάς που βρήκαμε, από το κλαδί με το παρατσούκλι Καρβελάδες, είναι ο Γιάννης που παντρεύτηκε την Μαρία που δεν έχει σωθεί από ποιο σόι ήταν. Έκαναν τον Σπύρο που παντρεύτηκε  την Βεργέτα και την Μαρία που παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Κορώνη.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΜΑΣ+ΜΑΡΙΑ
 Έκαναν τον Ιωάννη Γιαμά (1877-1952)που παντρεύτηκε την Παναγιού Κυράνα. 
Αυτοί έκαναν τρία παιδιά.Την Αικατερίνη(1912-1994) που παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Γραμματικόγιαννη(1919-2007) από την Αγιασοφιά. Την Ελένη που παντρεύτηκε τον Θανάση Μυλωνά κει έμειναν Αυλώνα και την Τασά που παντρεύτηκε τον Χαράλαμπο Καρκαλή  από την Μακρυκάπα και οι  απογονοί τους μένουν  στην Αρτάκη.


ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΜΑ+ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ
Έκαναν τον Αντώνη,τον Νίκο,την Καταιρίνα και την Αγγελική.

                 ΘΩΜΑΔΕΣ

Οι Θωμάδες πήραν σαν επίθετο το μικρό όνομα του Ηπειρώτη Θωμά Τζιμάκα ο οποίος παντρεύτηκε την Αγγελού κόρη του Χριστόδουλου Δημάκη. Η Αγγελού βρέθηκε στην Ήπειρο συνοδεύοντας τον αδερφό της καλόγερο Σαμουήλ όταν αυτός πήγε στην Ήπειρο γύρω στα 1799.  Μετά την καταστροφή του Σουλίου και τον ένδοξο θάνατο του αδερφού της, επέστρεψαν στη Στενή. Γιός τους ο Τασιός, ο αποκαλούμενος και Τασιός της Αγγελούς , πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος του Δήμου Ληλαντίων. Γυναίκα του Τασιού μια από τις τέσσερις κόρες του Μανωλάκη Παλόγλου(μεταγενέστερα έγινε Παλαιολόγος), ο οποίος ήταν φούρναρης στην Χαλκίδα, και κατέφυγε στην Στενή προεπαναστατικά φοβούμενος  τους τούρκους για τις κόρες του. Έκαναν τρία παιδιά τον Δημήτρη δήμαρχο Ληλαντίων, τον Γιώργο που πήρε μαζί του ο βασιλιάς Όθωνας μετά την επίσκεψή του στη Στενή και αργότερα έγινε βουλευτής και μια κόρη την Παναγιού.



Τασιός+κόρη Μανωλάκη Παλόγλου.




Δημήτρη                Γιώργο(1831_1875)            Παναγιου+Ιωάννης Γιαννούκος  


Όθωνας                 Βαγγέλης                                Κώστας Γιαννούκος


Γιάννης                   Δημήτρης                         


παππαγιώργης       Αθηνά Παπανδρέου


Αχιλλέας


Ο Δημήτρης έκανε τον Όθωνα, τον Γιάννη, τον Παππαγιώργη(χειροτονήθηκε 14/1/1886) και τον Αχιλλέα.


 Ο όθωνας παντρευτηκε την Φώτω από τους Καθενούς,ο Γιάννης την Κατερίνα Μακρή,ο Νικος που παντρεύτηκε στους Καθενούς,η Αμαλία που παντρεύτηκε τον Κώστα Καμαριώτη Κουτσαβλής.


Ο Γιάννης Θωμάς που ένας γιός του έγινε αξιωματικός και άλλαξε το όνομά του σε Τουμπίώτης.


Ο Αχιλλέας έκανε τον Κωτσάκη, τον Γιώργο Θωμά δασονόμος έχει  το σπίτι στον Κούκο,τον Τάσο Θωμά που η κόρη του πήρε τον Πέτρο Παπαπέτρου, την Αγγελού που παντρεύτηκε Κορώνη, τον Δημήτρη που πήγε στο Βόλο.


Για τον Γιώργο τον βουλευτή Εύβοιας  ξέρουμε για τρία παιδιά Ο Βαγγέλης,ο Δημήτρης και η Αθηνά Παπανδρέου.


Η Παναγιού παντρεύτηκε τον Γιάννη Γιαννούκο έκανε τον Κώστα και αυτός τον Δημήτρη.




ΚΥΡΑΝΑΙΟΙ


Ο Λάμπρος Κυράνας παντρεύτηκε την Στυλιανή Χουλιάρα. Έκαναν τρια παιδιά.Την Παναγιού,τον Γιάννη και τον Κώστα,


Η Παναγιού παντεύτηκε τον Γιάννη Γιαμμά.


Ο Γιάννης Κυράνας παντρεύτηκε την Παναγιού Σιμιτζή. Έκαναν τον Βαγγέλη που πήγε στον Πούρνο.Το Μήτσο ,το Σπύρο και την Μαρία που παντρεύτηκε το Γιάννη Γάτο(Μπαδάς).


Ο Κώστας Κυράνας παντρεύτηκε την Σταυρούλα Βαρτζή.


   ΛΕΩΝ

Ο γέρο Χρήστος Λέων αναφέρεται στην  Μαρούσα την Στροπωνιάτισα  γύρω στα 1814.Είχε κόρη την Φρόσω την οποία είχαν πάρει σκλαβα οι Τούρκοι. Αδερφός της ο Γιώργος. Δήμαρχος το 1864 έγινε ο Χριστόδουλος Λέων μάλλον εγγονός του Χρήστου.


Σύγχρονος του ο Τάσος Λέων, έκανε δυο παιδιά το Δημήτρη αστυνομικό και τον Αθανάσιο  ελληνοδιδάσκαλο. Ο Αθανάσιος έκανε τέσσερα αγόρια τον Παναγιώτη που έγινε γιατρός, τον Δημήτρη που έγινε στρατιωτικός γιατρός, τον Πέτρο δικηγόρο ηθοποιό τράπεζα Ελλάδας και τον Τάσο οικονομικές υπηρεσίες στο Βασιλικό Ναυτικό. Τέσσερις κορες την Χριστίνα την Ελένη την Υπατία και την Ειρήνη.

ΟΙ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΙΟΙ

Ο Γιώργος Μαστρογιάννης(Λαδάς) με τα εγγονάκια του.




Οι Μαστρογιάννηδες, κατάγονται από τη Βόρεια Ήπειρο και συγκεκριμένα από την περιοχή του Τεπελενίου.Ήταν εξι αδέλφια και είχαν και μία αδελφή, που τη λέγανε Βασιλική και ήταν πάρα πολύ όμορφη. Όλα τα αδέλφια, ήταν φιλήσυχοι άνθρωποι, κοίταζαν τη δουλειά τους ήταν αγαπημένα μεταξύ τους και ιδιαίτερα αγαπούσαν και καμάρωναν την αδελφή τους τη Βασιλική.

Άλλη γνώμη είχε όμως ο Πασάς της περιοχής, ο οποίος μόλις είδε την όμορφη Ελληνοπούλα, έβαλε πονηρούς σκοπούς στο μυαλό του και έκανε πρόταση στα αδέλφια της, να του δώσουν τη Βασιλική για υπηρέτρια και να του φτιάχνει και τον καφέ του. Τα αδέλφια, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκαν την πρόταση αυτή και από τότε ο Πασάς, άρχισε να τους τιμωρεί με διάφορα προσχήματα και να τους εκβιάζει.

Μια μέρα, περίπου το 1832, ο Πασάς, πήρε τη Βασιλική με το ζόρι στο χαρέμι του. Ο πατέρας της και τ' αδέλφια της δεν ήξεραν τι να κάνουν μπροστά σ' αυτή τη κατάσταση που δημιουργήθηκε. Οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να τους κοροϊδεύουν και να τους προκαλούν, ενώ η μάνα της, δεν μπορούσε να αντέξει αυτή την ντροπή. Τα αδέλφια της, που όπως έχουμε πει και πιο πάνω ήταν ήσυχοι άνθρωποι, παρακάλεσαν τον Πασά, να αφήσει την αδελφή τους να γυρίσει στο σπίτι της, αλλά αυτός αρνήθηκε.Τότε η στεναχώρια μεγάλωσε και ο πόνος τους έπνιγε, γι' αυτό αποφάσισαν, μη έχοντας τι άλλο να κάνουν, να κλέψουν την αδελφή τους από τον Πασά.Όλη η οικογένεια λοιπόν, με τη βοήθεια κάποιων φίλων τους, επιχείρησαν να την απαγάγουν, αλλά δεν τα κατάφεραν κι έτσι αναγκάστηκαν να σκοτώσουν τον Πασά και φεύγοντας διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όπως έχω πληροφορηθεί, ο προπάππος μου Γιάννης, ήρθε στη Στενή, ο άλλος αδελφός ο Τάσος, πήγε στο Βασιλικό Χαλκίδας. Ο τρίτος, ο Λευτέρης, πήγε στην Κάρυστο Ευβοίας. Ο τέταρτος πήγε στην Ιστιαία Ευβοίας. Ο πέμπτος, μαζί με τη μάνα του και τον πατέρα του, έμειναν στα χωριά του Πηλίου, στο Βόλο και ο έκτος αδελφός πήγε στη Νότιο Ιταλία και ήταν προπάππους του Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, του γνωστού ηθοποιού, που πριν λίγα χρόνια είχε πρωταγωνιστήσει στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μελισσοκόμος».

Στα μέρη που ήρθαν είχαν αλλάξει τα επίθετά τους, γιατί υπήρχε ο φόβος, οι άνθρωποι του Πασά να τους ανακαλύψουν. Τη δε αδελφή τους τη διέγραψαν και δεν έχω στοιχεία.Εδώ που ήρθαν, συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά που έκαναν και στον τόπο τους, ήταν χτίστες-πετράδες.



Ο Γιάννης, που έμεινε στη Στενή, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία αγόρια. Τον Τάσο Μαστρογιάννη, που είναι και παππούς μου, ο οποίος παντρεύτηκε και απέκτησε πέντε παιδιά (δύο αγόρια και τρία κορίτσια). Τα παιδιά ήταν: Ο Γιάννης Μαστρογιάννης ή Τάκος (το ψευδώνυμο) και ήταν κτίστης και καλλιτέχνης στη δουλειά του (πελέκαγε αγκωνάρια). Πολλά πέτρινα σπίτια της περιοχής που σώζονται μέχρι σήμερα, ήταν έργα του. Ο άλλος γιος ήταν ο Αθανάσιος Μαστρογιάννης ή Λαδάς. Το παρατσούκλι αυτό του το έβγαλαν γιατί του άρεσε πολύ το λάδι. Τα τρία κορίτσια παντρεύτηκαν όλα στη Στενή. Η μία παντρεύτηκε τον Γιάννη Τσιριμώκο (Μανταβέλινα), η άλλη το Δημήτρη Βαρτζή (Κατσιτζού) και η άλλη το Γιώργο Εμμανουήλ (Μανουήλινα).



- Ο άλλος αδελφός του Τάσου Μαστρογιάννη, ήταν ο Νίκος Μαστρογιάννης ή Κόλιας και είχε τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Το Γιάννη Μαστρογιάννη (Καρτάλη), τον Δημήτρη Μαστρογιάννη (Στραβομύτη) που είχε και το ψευδώνυμο Ηλίας και ο τρίτος λεγόταν Κώστας Μαστρογιάννης (πατέρας του Μάλλιου). Απ' τα κορίτσια, η μία παντρεύτηκε τον Γεώργιο Λέων (Γουρίτσα) και η άλλη τον Κώστα Παλαιολόγο (Ρινιώ του Σκυλάκη).



- Ο τρίτος αδελφός, ήταν ο Γεώργιος Μαστρογιάννης ή Τζώρτζης, που κι αυτός είχε πέντε παιδιά. Τον Γιάννη Μαστρογιάννη, τον Θανάση Μαστρογιάννη, τον Νίκο Μαστρογιάννη, τον Κώστα Μαστρογιάννη και μία κόρη, την Τασία Μαστρογιάννη.



- Έτσι έζησαν και επιβίωσαν στην περιοχή, δουλεύοντας σαν εργολάβοι, χτίζοντας τα όμορφα πέτρινα σπίτια, πολλά απ' τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα.



- Το 1940 περίπου, υπήρχαν είκοσι οικογένειες που προέρχονταν από το Γιάννη Μαστρογιάννη, του πρώτου Μαστρογιάννη που εγκαταστάθηκε στη Στενή.



Σήμερα οι οικογένειες υπερβαίνουν τις 30.



«Το 1903 κάηκε το σπίτι του Τάσου Μαστρογιάννη από κάποια απροσεξία. Αυτήν την ημέρα, εργάζονταν στο χωριό Λάμαρη, χτίζοντας κάποιο σπίτι, όταν ήρθε η πληροφορία.



Ο ανηψιός του ο Γιάννης, που δούλευε μαζί του (17 χρονών τότε), του λέει από αφέλεια.



- Μπάρμπα Τάσο, να κάηκε και ο Ταμπράς;



Ο Ταμπράς ήταν ένα μικρό μπουζουκάκι που είχε ο παππούς.



Τότε ο Μπαρμπα Τάσος τον κυνήγησε και όπου φύγει-φύγει.



Γεώργιος Μαστρογιάννης (Λαδάς)



ΔΙΡΦΥΑΚΑ ΝΕΑ





                                                 ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΑΙΟΙ





Ο πιο μακρινός πρόγονος που βρήκαμε είναι ο Ιωάννης Μπαρμπούρης, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Βενετσιάνα(Τσάνα) Θεοδωράκη.Το επώνυμο Θεοδωράκης έχει χαθεί πλέον από τους μόνιμους κατοίκους της Στενής, ενώ από όσο ξέρουμε στην Αθήνα ζουν δυο οικογένειες με αυτό το επίθετο που έλκουν την καταγωγή τους από την Στενή.
Παιδιά του Ιωάννη είναι ο Αθανάσιος(1849-1934),ο Γεώργιος(Ποσπόρης) και τρία κορίτσια. Η Κατερίνα  η οποία παντρεύτηκε Χουλιάρα (Λαγκαρέζος)και άλλες δυο των οποίων δεν ξέρουμε τα ονόματα  ,αλλά μάθαμε ότι η μια παντρεύτηκε κάποιον Φατούση και η άλλη παντρεύτηκε στη Λούτσα.
Α) Ο Γεώργιος(Ποσπόρης) γεννήθηκε το 1870.Σύζυγός του η Μαρία Μακρή και έκαναν δυο κόρες. Η Βαγγελιώ σύζυγος  Δημητρίου Γερακίνη(πατέρας του Γιάννη Γερακίνη-Καμπάνη) και η Βενετσιάνα σύζυγος του Σπύρου Ντουμάνη(πατέρας του Κώστα Ντουμάνη-Μάη). Το παρατσούκλι Ποσπόρης του δόθηκε επειδή ήταν ο μικρότερος γιός.
Β)  Ο Αθανάσιος παντρεύτηκε τη Σταμάτω Κοντού(1830-1918)κόρη του Κοντού(Λαουτσάκου).Παιδιά τους ο Αναστάσιος(1886-1964) και ο Ευάγγελος(Παπαβαγγέλης).ο Αναστάσιος παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα(Πάτρα) Κορώνη και έκαναν έξι παιδιά, τέσσερα αγόρια και δυο κορίτσια.
Τον Αντώνη που παντρεύτηκε τη Μαρία Τσουτσαίου(Ντάρα),τον Χριστόδουλο(1914-1995) που παντρεύτηκε τη Μαρία Βλάχου(Γεννάδιου), το Νίκο με σύζυγο τη Μαρία Μπεληγιάννη(του Στεφανή)(1926-2002) και τον Κώστα (1924-2003) με σύζυγο τη Δήμητρα(Τούλα) Θάνου. Όπως είπαμε πει, είχε δυο κόρες ο Αθανάσιος Μπαρμπούρης, την Αικατερίνη που παντρεύτηκε με τον Απόστολο Σιμιτζή(Ποστόλα) και τη Μαρία που παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Σπυριδάκη.
Ο Ευάγγελος(Παπαβαγγέλης) παντρεύτηκε την Παναγιώτα Βασιλείου(Μομότα) και τα παιδιά τους ήταν ο Βασίλης με σύζυγο τη Μαρία Κουρούπη,η Σταμάτω που παντρεύτηκε τον Περικλή Πάττα, ο Δημήτριος με σύζυγο τη Μαρία Ρήγα, ο Σπύρος (1930-1994) με σύζυγο την Ειρήνη Σιμιτζή και ο Αθανάσιος(1937-2001) με σύζυγο την Ελένη Γκέκα.
-Τα παιδιά του Αναστασίου Μπαρμπούρη απέκτησαν τους εξής απογόνους:
Ο Αντώνιος, τη Νίκη και τον Αναστάσιο.
Ο Βασίλης, τον Βαγγέλη και την Παναγιώτα(Γιούλη).
Ο Δημήτριος(Τάκης),τον Βαγγέλη και τον Ρηγίνο.
Ο Σπύρος, τον Βαγγέλη και την Παναγιώτα(Γιούλη).
Ο Θανάσης τον Βαγγέλη και τον Θεόδωρο.

Υπενθυμίζουμε ότι αναφέρουμε τους απογόνους που κρατούν το επίθετο Μπαρμπούρης. Επίσης να θυμίσουμε ότι η τελευταία γενιά που αναφέρουμε είναι η πλειοψηφία τους παντρεμένοι με παιδιά ,αλλά εμείς σταματάμε μέχρι εδώ.
Θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε, ότι ο Αθανάσιος Μπαρμπούρης είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές στις 17/7/1903 και ότι ο Αναστάσιος Μπαρμπούρης ,ενώ βρισκόταν στην Αμερική μετανάστης ήρθε στην Ελλάδα για να πολεμήσει στον πόλεμο του 1912-13 και μάλιστα υπηρέτησε στο Ευζωνικό.











Γιάννης Τζώλης (Ραφτογιάννης)





Ο Γιάννης Τζώλης ήταν από τα Γιάννενα και ασκούσε το επάγγελμα του ράφτη.Έραβε σεγκούνες, πανωβράκια και γενικά όλων των ειδών τα ρούχα που φορούσαν οι Έλληνες εκείνη την εποχή.Είχε μια πολύ όμορφη αδελφή, την Ελένη, την οποία «ορέχτηκε» ο Πασάς της περιοχής και κατά την συνήθεια των Τούρκων, που άρπαζαν ότι ήθελαν, έστειλε δύο έμπιστους άνδρες του να πάρουν την αδελφή του Ραφτογιάννη και να του τη φέρουν για να την βάλει στο χαρέμι του.Αυτό ο Τζώλης το θεώρησε μεγάλη προσβολή και με το όπλο του σκότωσε

και τους δύο απεσταλμένους του Πασά.Μετά απ΄αυτό, μάζεψαν γρήγορα τα πράγματά τους, τα πιο απαραίτητα και κυρίως τα σύνεργα της δουλειά του και διέφυγαν γρήγορα με τα άλογα τους και έτσι δεν τους πρόλαβαν οι Τούρκοι.Έφτασαν στη Λάρισα όπου παρέμειναν δύο χρόνια και που στο διάστημα αυτό παντρεύτηκε και η αδελφή του.Εν τω μεταξύ οι πράκτορες του Πασά τον έψαχναν. Όταν αντελήφθη ο Ραφτογιάννης ότι ίσως συλληφθεί από τους Τούρκους έφυγε και ήρθε στη Χαλκίδα, αλλά και εκεί οι Τούρκοι τον κυνήγησαν,Τότε έμαθε από κάποιον για το καταφύγιο που είχαν οι διωκόμενοι Έλληνες στα βουνά, στη σημερινή Στενή, για τα καλύβια κ.λ.π. και ανηφόρησε για τη Στενή.Στη Στενή η μικρή κοινωνία του χωριού τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε. Κι αυτός με τη σειρά του μπήκε στο δικό τους τρόπο ζωής και πρόσφερε την τέχνη του.Με τον καιρό ο Γιάννης Τζώλης, άνοιξε ραφτάδικο παντρεύτηκε και έκανε δύο κόρες. Την Ελένη (Ραφτοπούλα) και την Παρασκευή (Μαστόρα).Τα παρατσούκλια Ραφτοπούλα και Μαστόρα τα πήραν οι κόρες του από το επάγγελμα του πατέρα τους.Οι κόρες του Ραφτογιάννη παντρεύτηκαν και άφησαν απογόνους.Α…Η Ελένη (Ραφτοπούλα), παντρεύτηκε τον Κώστα Μακρή του Παναγιώτη και έκανε δύο αγόρια και δύο κορίτσια..Τον Σταύρο, την Βαγγελιώ, το Δημήτρη και τη Χρυσούλα.Ο Σταύρος και η Βαγγελιώ δεν παντρεύτηκαν.Ο Δημήτρης, παντρεύτηκε την Βαγγελιώ Μαρτζώκου και έμεινε στους Βούνους.Ο Δημήτρης έκανε δύο παιδιά. Τον Κώστα που δεν παντρεύτηκε και την Παναγιώτα που παντρεύτηκε τον Κώστα Σαμαρά και έκαναν δύο παιδιά, τον Αποστόλη και τον Βασίλη.Η Χρυσούλα παντρεύτηκε τον Τάσο Μαστρογιάννη (Μάλλιο) κι έκαναν δύο παιδιά τον Γιώργο και τον Κώστα.Β…Η Παρασκευή (Μαστόρα), παντρεύτηκε τον Άγγελο Μπεληγιάννη (Στραγγούλη) και απέκτησαν επτά παιδιά.Τον Γιώργο (Γωγόνα), που δεν παντρεύτηκε.Τον Κώστα, που παντρεύτηκε τη Μόρφω Μπεληγιάννη και έκαναν τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Άγγελο και το Γιάννη.Την Ελισάβετ, που παντρεύτηκε τον Γιάννη Σιμιτζή και έκανε τέσσερα παιδιά, τον Δημήτρη, τον Θανάση, τον Αποστόλη και την Παρασκευή.Τα άλλα τέσσερα παιδιά του Άγγελου Μπεληγιάννη (Στραγγούλη), η Κατερίνα, ο Θύμιος, ο Γιάννης και ο Δημήτρης, έφυγαν για την Αμερική.





Γιάννης Γιαννούκος-Διρφυακά Νέα











                                        ΝΤΟΥΡΜΑΙΟΙ





Από τους πρώτους οικιστές της Στενής στο «Χρονικό» αναφέρεται ότι το Καλύβι τους, δηλαδή το καταφύγιό τους επί τουρκοκρατίας μέσα στο δάσος ήταν στο Σταυροδήμα. Αξιοσημείωτο ότι στην στενιώτικη ντοπιολαλιά η λέξη ντούρμα κάποτε σήμαινε γιατί και πως, όπως και σε κάποια μέρη της Ηπείρου. 

Επίσης από τους πρώτους αγοραστές της περιοχής Θεο¬λόγου ήταν και ο Τάσιος Ντούρμας το 1848 και 1849.

Οι Ντουρμαίοι του Πούρνου, του Θεολόγου, του Μετοχίου έχουν σίγουρα κοινή καταγωγή.

Οι πρώτοι Ντουρμαίοι που είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων είναι:



 Ντούρμας Δημήτριος του Αντωνίου 1837,Ντούρμας Αναστάσιος του Ιωάννη 1845,

Ντούρμας Αθανάσιος του Παναγιώτη 1860,Ντούρμας Δημήτριος του Σπύρου 1866,

Ντούρμας Απόστολος του Ιωάννη 1867,Ντούρμας Άγγελος του Σπύρου 1868.Αξιοσημείωτο είναι ότι στις αρχές του αιώνα αρκετοί Ντουρμαίοι έφυγαν μετανάστες στην Αμερική.



                                                     Το κλαδί του Δημητρίου Ντούρμα




Γιώργος. Γιούλα, όρθια η Ρίνα,Αθανάσιος και Νίκος


Ο Δημήτρης Ντούρμας παντρεύτηκε την Γιαννούλα. Η Γιαννούλα Καρλατήρα γεννήθηκε το 1848 και πέθανε στις 11 Ιουνίου του 1934 86 ετών από γηρατειά. "Ήταν κόρη του κτηνοτρόφου Αθανασίου Καρλατήρα και της Παρασκευής του Κωνσταντίνου Γιαννούκου και έκαναν 8 παιδιά: το Θανάση, τον Αριστείδη, τον Αναστάσιο, τη Σοφία, τη Γιούλα, τον Αντώνη, τον Άγγελο και το Χρήστο.



Α) 0 Αθανάσιος (Μανταλός) γεννήθηκε το 1873 και παντρεύτηκε τη Γιούλα Σιμιτζή (1876-1963) κόρη του Αναστάσιου Σιμιτζή (παπασιμιτζή). "Ηταν ράφτης και έραβε πατατούκες. Το ραφείο το είχε στην Πάνω Στενή. Σε τακτά χρονικά διαστήματα φόρτωνε το ειδικό τραπεζάκι (διασώζεται) τα εργαλεία του στο μουλάρι και έκανε τον γύρο των χωριών. "Έμενε στα σπίτια αυτών που τους έφτιαχνε ρούχα. "Έκαναν 8 παιδιά.



1.  την Ορσαλία που παντρεύτηκε το Χρήστο Γερακίνη (Σκαρλά)



2.  το Νίκο αξιωματικό που παντρεύτηκε την Ολυμπία. 0 Νίκος ήταν ναρκοσυλλέκτης και σκοτώθηκε το 1947 από παγιδευμένη γερμανική νάρκη



3.  το Γιώργο, ο οποίος ήταν χωροφύλακας και πέθανε στο διάστημα του μεσοπολέμου από φυματίωση στα Καλύβια



4.  τον Κώστα (μυλωνάς ή μπατάλιας) (1907-1999) που παντρεύτηκε την Ελένη Παπαναστασίου (1893-1977)



5.  το Γιάννη που παντρεύτηκε τη Σταυρούλα Βάη από τους Βούνους κόρη του Πα¬παβαή



6.  Τη Ρίνα που παντρεύτηκε το Δημήτρη Γιαλό και έμειναν στα Οινόφυτα

Δημήτριος Ντούρμας και Καλομοίρα το γένος Παπαναστασίου.



7.  Το Δημήτριο (1914¬2003) που παντρεύτηκε την Καλομοίρα Παπαναστασίου (1912-2001)



Β) 0 Αριστείδης (1885¬1957) παντρεύτηκε τη Σουλτάνη Μαρία (1895-1974) του Ιωάννη και έκαναν τον Κωνσταντίνο (ψυχογιός) που παντρεύτηκε την Σταμάτα Πισινάρα (1928-2002) και έμειναν στην Αρτάκη.



Γ) 0 Αναστάσιος γεννήθηκε το 1876 και παντρεύτηκε την Μαρία Μαγγούτα από τη Σέττα."Εκαναν το Γρηγόρη που παντρεύτηκε τη Βενετσιάνα Λέων, τη Ρίνα που παντρεύτηκε το Νίκο Γιαννούκο, το Δημήτρη που παντρεύτηκε την Ασημίνα Δαμπόντε και έμεναν στην Αθήνα, τον Σπυριανό που σκοτώθηκε στο αντάρτικο, την Ελένη που παντρεύτηκε το Σοφοκλή Τουλούμη και έμειναν στη Χαλκίδα και την Παρασκευή που παντρεύτηκε το Δημήτρη Τούντα στη Χαλκίδα.



Δ) Η Σοφία (παπιάρα) (1893-1960) παντρεύτηκε τον Χρήστο Σπυριδάκη (1887¬-1951) του Λάμπρου και της Σοφίας. Το 1916 έκαναν την Παρασκευή που παντρεύτηκε το Βαγγέλη Μακρή.Το Γιώργο 1920-2003 που παντρεύτηκε την Μαρία Ντούρμα (1924-1998) του Σπύρου, τον Δημήτριο (1922¬1981) που παντρεύτηκε την Αικατερίνη Ντούρμα (1920-¬1995) του Γεωργίου, τον Α¬ναστάσιο (1925-2001) που παντρεύτηκε την Ευαγγελία Σιμιτζή του Θεοδώρου, την Φανή που παντρεύτηκε τον Σουλτάνη Αθανάσιο και μένουν στο Κριμπάτσι (1932¬1934), τη Βαγγελιώ που παντρεύτηκε τον Λουκά Δήμου και μένουν στη Σέττα και τον Κώστα που σκοτώθηκε από τους Γερμανούς.

Ε) Η Γιούλα που παντρεύτηκε το Γιώργο Σπυριδάκη και έκαναν το Θανάση που πα¬ντρεύτηκε τη Βαγγελιώ, την Κατερίνα που παντρεύτηκε τον Κώστα Κορώνη (Γκαρανές) και τη Νίτσα.

ΣΤ) Ο Αντώνης παντρεύτηκε την Αικατερίνη και έμειναν στον Πούρνο. "Εκαναν τον Νικόλαο (Νταμάκης) (1907-1993) ο οποίος παντρεύτηκε την Αικατερίνη Μπασούκου από το Θεολόγο. Το Δημήτριο (Πιστεύως) (1903-1993) που παντρεύτηκε την Αικατερίνη Αγγελάκη (1914-1998), την Ελένη που παντρεύτηκε τον Βαγγέλη Κυράνα (1914-1998) και τη Βασιλική (1924-2001) που παντρεύτηκε τον Αντώνη Κορκολή (1926-1996).

Ζ-Η) 0 Αγγελής και ο Χρήστος έφυγαν από την Αμερική και πιθανώς δεν άφησαν απογόνους.




ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ








Από αριστερά επάνω Μαρία Παπαναστασίου, Βασίλω Παπαναστασίου,
Γιάννης Παπαναστασίου, Κώστας Παπαναστασίου (Τσάκας). Πίσω Κώστας
Παπαναστασίου. Μπροστά Θανάσης Παπαναστασίου (Τσοκανάτος), Χρήστος
Παπαναστασίου. Μπροστά ο μικρός Χαράλαμπος και δίπλα ο Δημήτρης




 Οι Παπαναστασίου είναι απόγονοι του Παπαναστάση Πισινάρα.  Ανηψιός του Καπετάνιου της Στενής του οποίου το δωμάτιο που έμενε ήταν στο σπίτι που κληρονόμησε ο Χρήστος Παπαναστασίου γνωστή και ως σήμερα «η κάμαρα του καπετάνιου»   . Δεν ξέρουμε τον λόγο που ο Παπαναστάσης άλλαξε το επίθετο του από Πισινάρας σε Παπαναστασίου. Πιο πιθανή εκδοχή, ότι  ήταν κάτι που συνήθιζαν οι ιερείς. Κατά δεύτερο λόγο μπορούμε να υποθέσουμε οι Πισιναραίοι ήταν πάρα πολλοί ή μια άποψη που είχα ακούσει μικρός ότι σε πολλούς δεν άρεσε το επίθετο Πισινάρας που σήμαινε μεγάλος πισινός. Ο γιός του Παπαναστάση Πέτρος άλλαξε το επιθετό του σε Παπαπέτρου και κάποιος από τους απογόνους του αργότερα σε Πέτρου.


Ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, παντρεύτηκε την Καλλιόπη και έκαναν τέσσερα παιδιά, το Δημήτριο, το Χρήστο, τον Αθανάσιο και την Μαρία (Ζαμπέτα) που έμεινε ανύπαντρη.


1) Ο Δημήτριος (1872-1939) παντρεύτηκε την Αναστασία Κολοκούρη (1878-1960) του Ιωάννη από τους Στρόπωνες και έκαναν επτά παιδιά. Την Αικατερίνη, που παντρεύτηκε τον δάσκαλο Χαράλαμπο Παπακηρύκο. Τον Αθανάσιο (Τσοκανάτος) (1903-1973) που έμεινε ανύπαντρος. Την Τσιβή. Την Καλομοίρα (1912-2002), που παντρεύτηκε τον Δημήτριο Ντούρμα. Τον Χρήστο (1916-1996) που παντρεύτηκε την Βασιλική Βαρτζή (1922-2001) του Δημητρίου. Τον Κωνσταντίνο, που παντρεύτηκε την Μαρία Χουλιάρα και τον Ιωάννη που σκοτώθηκε στον εμφύλιο.
Τασά

Ελένη


2) Ο Χρήστος γεννήθηκε το 1866 και παντρεύτηκε την Σταμάτω Γιαλού (1868-1932) και έκαναν την Ελένη και την Τασά.


3) Ο Αθανάσιος Γεννήθηκε το 1864 παντρεύτηκε την Σοφία Νικολάου (1866-1961) (Σοφίτσα) που ήταν πρακτική μαμή και έκαναν τον Γιώργο, που έμενε στον Πούρνο, τον Αναστάσιο που έφυγε για την Αμερική και τον Κωνσταντίνο (Τσάκας) που έμενε στον Βόλο.


ΣΙΜΙΤΖΗΔΕΣ


Ο παπαναστάσης Σιμιτζής χειροτονήθηκε παππάς το 1875. Σύζυγος του η Παρασκευή.Παιδιά του η Γιούλα που παντρεύτηκε τον Θανάση Ντούρμα, ο Βασίλης που παντρεύτηκε την Παναγιού από τους Μακρήδες, ο Σταύρος που παντρεύτηκε στο Μίστρο και έμεινε εκεί, η Κατίνα που παντρεύτηκε τον Παρέα, η Ελένη που παντρεύτηκε τον Μήτρο Γάτο.

1)      Γιούλα,βλέπε Ντουρμαίοι.

2)      Ο Βασίλης και η Παναγιού έκαναν την  Παρασκευή που παντρεύτηκε τον Ηρακλή Παλαιολόγο, τον Θανάση(Φουρναρης) και τον Κώστα που έφυγε για Χαλκίδα.

3)      Ο Σταύρος έκανε την Παρασκευή,τον Τάσο, τον Γιώργο,τον Θανάση

4)      Η Κατίνα κι ο Παρές έκαναν τον Αντώνη,τον Βασίλη,την Λένη,την Παρασκευή,τον Κώστα που πήγε στη Λούτσα(Κουτσαμπέκης), και την Τούλα

5)      Η Ελένη και ο Μήτρος Γάτος έκαναν τον Θοδωρή,τον Κώστα,την Πουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.