Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΑΡΗΣ


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΑΡΗΣ




 Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Λαμαριωτών, ιδρύθηκε το έτος 1983 και το καταστατικό του εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμόν 214/83 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας. ΄Ένας από τους σκοπούς του συλλόγου ήταν η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, στο οποίο θα συγκεντρωθούν και εκτεθούν λαογραφικό υλικό, κυρίως παλαιά αντικείμενα- εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας ως εργαλεία στην καθημερινή τους ζωή.
Υλοποιώντας το σκοπό αυτό, ο σύλλογος προέβη στην αγορά οικοπέδου μέσα στο χωριό και στην συνέχεια προέβη στην ανέγερση διώροφου κτιρίου. Στο ισόγειο στεγάζονται τα γραφεία του συλλόγου, βιβλιοθήκη και ιδιαίτερος χώρος όπου φιλοξενείται το Αγροτικό Ιατρείο.
Ο όροφος διαμορφώθηκε ανάλογα και έχει υποδεχθεί το λαογραφικό υλικό το οποίο τοποθετημένο σε βιτρίνες και προθήκες κοσμεί το μουσείο. Το υλικό αυτό αριθμεί πάνω από 500 εκθέματα και αποτελείται από. Α) Αντικείμενα-εργαλεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων του χωριού. Β) Γεωργικά εργαλεία, εργαλεία παλαιάς οικιακής χρήσεως, απαραίτητα και χρήσιμα για την τότε δύσκολη καθημερινή ζωή. Γ) Συλλογή κερμάτων και χαρτονομισμάτων παλαιάς εποχής από το 1802 μέχρι σήμερα. Χρειάστηκαν 3 χρόνια συνεχούς αγώνα για να στηθεί το αξιόλογο αυτό έργο. Από το 1993 όταν άρχισαν οι εργασίες, μέχρι της 23-9-1996, οπότε έγιναν τα εγκαίνια με κάθε

επισημότητα, παρουσία των κατοίκων του χωριού και των αρχών του Νομού. Από τότε, πολλοί είναι οι επισκέπτες του μουσείου και κολακευτικά τα σχόλια που αναγράφονται στο βιβλίο επισκεπτών. Οραματιστής, ιδρυτής και περαιοτής του έργου αυτού, είναι ο επί δεκαετία διατελέσας πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτριος Κοκονός. Η προσπάθεια και ο αγώνας του οποίου πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Για την ποικιλότροπη προσφορά του δημόσια τον ευχαριστούμε. Μέσα από το κείμενο αυτό, καλούμε όλους τους φίλους οι οποίοι επισκέπτονται την πανέμορφη «ΧΙΛΙΑΔΟΥ» να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού Λάμαρη, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ο χρόνος αυτός δεν θα πάει χαμένος, να επισκεφτούν το μουσείο, ένα χώρο που θυμούνται οι παλιοί, μαθαίνουν και διδάσκονται οι νέοι οι οποίοι οφείλουν να περάσουν τα βιώματά τους στους νεότερους για τη διατήρηση της ιστορίας και την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.