Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ




Ιωιάννης Καλαμάρας (1888-1975)

Μετά το στρατιωτικό  ο Γιάννης Καλαμάρας  έφυγε μετανάστης για Αμερική. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να πολεμήσει μαζί με άλλους Στενιώτες. Παντρεύτηκε την Παρασκευή Μπένου από το Μετόχι ,κόρη τσέλιγγα, παίρνοντας για προίκα 70 πρόβατα.Έκανε δυο παιδιά το 1921,1922 τον Θανάση και τον Δημήτρη. Έφυγε για Αυστραλία και μετά λίγα χρόνια επέστρεψε με πολλά χρήματα. Όσο ήταν στην Αυστραλία φρόντισε να πάνε και τα αδέρφια του.Ο Χρήστος,ο Γρηγόρης ,η Γιαννούλα.

Μιτζούρα

 Όλοι έμεναν στη Μιτζούρα, μεγάλο χωριό στη επαρχία της Βικτώρια 700 χιλιόμετρα μακριά από την Μελβούρνη. Σε αυτό το χωριό έμεναν τότε πάνω από 250 Ευβοιώτες.Είχαν τα μαγαζιά τους,έκαναν παρέα και ήταν σαν να βρίσκονταν στην Ελλάδα. Ήταν ένα χωριό το οποίο είχε αμπέλια και εργοστάσιο σταφίδας. Κάποιοι αγόρασαν δικά τους αμπέλια,κάποιοι δούλευαν σε αμπέλια άλλων, άλλοι δούλευαν στο εργοστάσιο σταφίδας και κάποιοι άνοιξαν μαγαζιά. Το χωριό ήταν είχε μόνο αμπέλια και όσοι αγόραζαν γη το σπίτι τους ήταν μέσα στον αμπελώνα.

Η γοργόνα

 Η δουλειά που έκανε στην Αυστραλία ήταν να γυρίζει με ένα καλάθι γεμάτο μήλα τα οποία πούλαγε σε αμερικάνους τουρίστες. Επιστρέφοντας αγόρασε αυτοκίνητο το οποίο ονόμασε Γοργόνα και άνοιξε και μπακάλικο. Στη Στενή έκανε  την Μαρία(1928), τον Κώστα,την Ασπασία,τη Γεωργία  και την  ΕυαγγελίαΤο αυτοκίνητο το οδήγαγε Γιαλός και το παρέσυρε το ρέμα στους Καθενούς.Αυτό σήμαινε και οικονομική καταστροφή για τον Ιωάννη Καλαμάρα.Το 1936 τα αδέρφια του που ήταν στην   Αυστραλία του έστειλαν τα εισιτήρια για να επιστρέψει.Εκείνη την εποχή πήγε και στην Αυστραλία και ένας από τους Μεταξάδες του οποίου δεν γνωρίζουμε το μικρό όνομα.

Από τα παιδιά του στην Αυστραλία πήγε η κόρη του Ασπασία γυναίκα του Απόστολου Καλαμάρα.Έκαναν το Γιώργο,το Δημήτρη και το Θανάση.

Η Γεωργία πήγε στην Αυστραλία το 1951 και έμεινε στη Μιντζούρα έως το 1967.Το 1960 επισκέφτηκε την Στενή και έφερε και το πρώτο πικ-άπ στο χωριό. Η Γεωργία παντρεύτηκε τον Γιάννη Λειβανό από την Χίο και έκαναν την Αγγελική και την Παρασκευή που μένουν στη Μελβούρνη και τον Στέλιο που μένει στην Αθήνα.



Το 1965 πήγαν στην Αυστραλία ο Αποστόλης Κορώνης και η αδερφή του Ευθυμία.
Πειραιάς 1953
Επιβίβαση μεταναστών σε πλοίο για την Αυστραλία


Το «Πατρίς», το σκάφος που έφερε χιλιάδες Έλληνες στην Αυστραλία περνά κάτω από τη Harbour Bridge στο Σίδνεϊ. Το «Πατρίς» πραγματοποίησε συνολικά 91 ταξίδια στην Αυστραλία μεταξύ 1959 και 1975 (Greek Shipping Miracle Museum)
«Πατρίς»: Το υπερωκεάνιο που έφερε χιλιάδες Έλληνες στην Αυστραλία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.