Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κυπαρισσού Μαστρογιάννη
Κυπαρισσού
Μαστρογιάννη
Η Κυπαρισσού Μαστρογιάννη (το γένος Μπεληγιάννη), ακολούθησε το σύζυγό της Κωνσταντίνο Μαστρογιάννη (Κωντή), που είχε αποβιώσει το 1970. Η Κυπαρισσού απεβίωσε στις 27-6-1992, σε ηλικία 82 ετών. Ο σύζυγός της (Κωντής), ήταν απ΄ τους καλύτερους κτίστες πέτρας (άλλωστε οι Μαστρογιανναίοι όπως ξέρουμε ήταν από πάππου προς πάππου πετράδες)
Η Κυπαρισσού ήταν ένας πράος και φιλήσυχος χαρακτήρας και άριστη νοικοκυρά. Είχε αφιερωθεί στο σπίτι της, στον άνδρα της και στα παιδιά της,
Κώστας Μαστρογιάννης
(Κωντής)
Αικατερίνη και Παναγιώτα, που σήμερα είναι παντρεμένα.
Η Αικατερίνη με τον Εμμανουήλ Αγγελή και η Παναγιώτα με τον Αναστάσιο Τερτίκο και μένουν στη Χαλκίδα.
Όταν όμως οι ανάγκες το απαιτούσαν, η Κυπαρισσού «ανασκούμπωνε τα μανίκια της» και έτρεχε στο Θέρο, στον τρύγο, στο μάζεμα της ελιάς κλπ. Και έπεφτε μου τα μούτρα στη δουλειά’

Τώρα παρέα και οι δύο τους, Κώστας και Κυπαρισσού θα βλέπουν τα παιδιά τους από ψηλά και θα χαίρονται.






Αλέκος Μαστρογιάννης, η γυναίκα του Μαρία Κορώνη(του Μπαμπά) η Τούλα η μεγάλη τους κόρη και η  Γιούλα η μικρή που παντρεύτηκε το Γιάννη Κουρμπέτη. 






                                                    


                                                     Ιωάννης Μαστρογιάννης



Στις 25-1-2007 απεβίωσε ο Ιωάννης Μαστρογιάννης του Δημητρίου και της Μαρίας και η κηδεία του έγινε στις 26-1-2007 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στην Κάτω Στενή.

Ο Ιωάννης Μαστρογιάννης ήταν 89 ετών.

Είχε γεννηθεί το 1918 στην Άνω Στενή. Παντρεύτηκε με την Δήμητρα Καράγκου του Γεωργίου και της Μαρίας και λίγα χρόνια μετά το γάμο του, εγκαταστάθηκε στην Κάτω Στενή.

Με τη σύζυγο του Δήμητρα, απέκτησαν τρία παιδιά. Την Αικατερίνη, την Μαρία και τον Δημήτρη.

Η Αικατερίνη παντρεύτηκε με τον Χρήστο Κυράνα και απέκτησαν δύο παιδιά και έξι εγγόνια. Η Μαρία παντρεύτηκε με τον Ευάγγελο Μαγκούτα και απέκτησαν δύο παιδιά και οκτώ εγγόνια. Ο Δημήτρης παντρεύτηκε την Χρυσούλα; Βακοφτσή (αν θυμόμαστε σωστά το επώνυμο) και απέκτησαν ένα παιδί και ένα εγγόνι.

Πριν δέκα περίπου χρόνια ο Ιωάννης Μαστρογιάννης έχασε τη γυναίκα του Δήμητρα και πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια, τον γιο του Δημήτρη.

Την περίοδο 1996 - 1998 του παρουσιάστηκε πρόβλημα με την όραση του, προσπάθησε να το αντιμετωπίσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Από το 1998 και μετά ήταν τυφλός.

Ο Ιωάννης Μαστρογιάννης ήταν καλός οικογενειάρχης. Αγαπούσε τα παιδιά του και τα εγγόνια του και τους πρόσφερε ότι μπορούσε. Για τον εαυτό του κρατούσε μόνο όσα του χρειάζονταν για να ζήσει και με το περίσσευμα του βοηθούσε τα παιδιά του και τα εγγόνια του, μέχρι βέβαια, να του δημιουργηθεί το πρόβλημα υγείας που προαναφέραμε.

Παράλληλα όμως ήταν και αυστηρών οικογενειακών αρχών, ήταν απόλυτος στην άποψη του για θέματα που αφορούσαν το μέλλον των απογόνων του ή σε ότι αφορούσε τη διαδικασία λειτουργίας της οικογένειας του. Και όλα αυτά βεβαίως από την αγωνία που τον διακατείχε για το μέλλον των παιδιών του.

Κατά τα άλλα. Ο Γιάννης Μαστρογιάννη, ήταν εργατικός, φανατικός κυνηγός, γλεντζές, κοινωνικός και αγαπητός από τους γνωστούς και φίλους.

Το κύριο επάγγελμα του ήταν η γεωργία, αλλά για να συμπληρώσει το εισόδημα του εργαζόταν όπου έβρισκε μεροκάματο. Όπως στα μεταλλεία της Λάρυμνας, στα μεταλλεία του Καστανή στη Στενή και αλλού.

Ο Γιάννης Μαστρογιάννης έφυγε απ’ τη ζωή εκπληρώνοντας την αποστολή του στη γη, αφού απέκτησε τρία παιδιά, πέντε εγγόνια και δεκαπέντε δισέγγονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.