Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΖΕΡΒΑΣ

Πιθανή καταγωγή Ζερβαίων χωρίς καμμια  τεκμηρίωση:εκ του ορεινού χωριού Ζερβό, της περιοχής Αάκας Σουλίου της Ηπείρου

Γεώργιος Ζέρβας
Στις 5-3-2002, απεβίωσε ο Ζέρβας Γεώργιος και η κηδεία του έγινε στην Άνω Στενή.
Ο Γεώργιος Ζέρβας ήταν 90 ετών. Είχε γεννηθεί το 1912. Παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 1936, με τη Σταμάτω Σπυριδάκη, ή οποία απεβίωσε τον Οκτώβριο του 1993.Ο αποδημήσας είχε άλλα τέσσερα αδέλφια. Την Κατίνα Γάτου (Κατιγκάρα), την Τασά Καμαριώτη (του Σταυρή), τον Παναγιώτη Ζέρβα (Μπάλιο) και τον Κυριάκο Ζέρβα (Κυριακό).
Ασχολήθηκε με τις γεωργικές εργασίες του χωριού και παράλληλα λειτουργούσε το νερόμυλο, πιο γνωστό σε όλους σαν «ο μύλος του Ντάρα» (Κωνσταντίνος Τσουτσαίος), με τον οποίο ήταν συνιδιοκτήτες του μύλου.
Μεγάλη αδυναμία του ήταν το κυνήγι και συχνά πήγαινε να ικανοποιήσει αυτή του την αγάπη, συνήθως μαζί με το φίλο και γείτονά του Χρήστο Μπέκο.
Το 1940 πολέμησε στην Αλβανία. Μετά τον πόλεμο, επί Ιταλών, χρημάτισε για ένα χρονικό διάστημα και πρόεδρος του χωριού.
Ο Γιώργος Ζέρβας ήταν ένας καλοσυνάτος, σεμνός, ήρεμος και πάντα χαμογελαστός άνθρωπος. Απέφευγε νε έρχεται σε προστριβές με τους συμπατριώτες του και όλους τους αγαπούσε και τους σεβόταν.
Ήταν ένας άνθρωπος που μόνος του έθετε τα όρια και τους περιορισμούς της συμπεριφοράς του, με αποτέλεσμα να διάγει μια ζωή, έχοντας μια αγαθή επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, κάτι που σήμαινε πως είχε μια βαθειά συναίσθηση της αποστολής του και της συμμετοχής του στην κοινωνία του χωριού.

Αξίζει να αναφέρουμε πως για περίπου δέκα χρόνια, υπηρέτησε ως εκκλησιαστικός επίτροπος στην εκκλησία της Άνω Στενής.


Κυριάκος και Σταμάτω Ζέρβα
Στις 25-12-2007, απεβίωσε ο Ζέρβας Κυριάκος σε ηλικία 90 ετών. Ο Ζέρβας Κυριάκος του Ευάγγελου και της  Μαρίας, το γένος Κορώνη, γεννήθηκε στη Στενή το 1918.
Παντρεύτηκε με τη Σταμάτω Καρλατήρα και απέκτησαν δύο παιδιά, το Νίκο και το Βαγγέλη.
Τα πρώτα χρόνια, ο Κυριάκος Ζέρβας ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες στο χωριό, αργότερα εργάστηκε κοντά στο μηχανικό Αθανάσιο Καλλιώρα ως επιβλέπων στις οικοδομικές εργασίες του γραφείου του και τέλος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στα Σωληνουργία, απ' όπου και πήρε τη σύνταξη του.
Ο γιος του Νίκος παντρεύτηκε με τη Ραλλού Μπουτιέρου και απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Κυριάκο, τη Σταματία, τον Βασίλη και την Παρασκευή. Ο Βαγγέλης παντρεύτηκε με την Μαγδαληνή Παπαδημητρίου και απέκτησε δύο παιδιά, τον Κυριάκο και τον Βασίλη.
Έτσι ο Κυριάκος Ζέρβας, ευτύχησε να δει τα παιδιά του τακτοποιημένα,  καλούς οικογενειάρχες και να καμαρώσει έξι εγγόνια.
Η σύζυγος του Σταμάτω είχε αποβιώσει το 2003 ανήμερα το Πάσχα. Και είναι σημαδιακή η σύμπτωση που και οι δύο έφυγαν από τον κόσμο τούτο τις δύο μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ο Κυριάκος τα Χριστούγεννα και η Σταμάτω το Πάσχα.
Η σύζυγος του Σταμάτω, υπήρξε μια αφοσιωμένη σύντροφος, που μεγάλωσε τα παιδιά της και βοηθούσε το σύζυγό της στις αγροτικές εργασίες, βοηθώντας και στηρίζοντας το σύντροφό της σε κάθε καλή ή κακή στιγμή της ζωής τους
Ο Κυριάκος ήταν ένας καλός οικογενειάρχης, εργατικός κοινωνικός και έντιμος.. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στα πανηγύρια και τις γιορτές, οι επαγγελματίες που έφερναν όργανα για τα ανάλογα γλέντια τον προτιμούσαν για το πόστο του γραφεία, όπως έλεγαν, δηλαδή να ελέγχει και να σημειώνει τους μεζέδες και τα ποτά που σερβίρονταν, πόστο το οποίο όποιος το είχε έπρεπε να είναι έντιμος και άνθρωπος εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.