Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Η ΡΟΔΑ


Το 1963  όταν δεν είχε έρθει ακόμα ηλεκτρισμός στη Στενή,ο Γιάννης Κυράνας ο οποίος είχε παντοπωλείο και καφενείο στο ίδιο σημείο που είναι και σήμερα το παντοπωλείο του εγγονού του Κώστα Κυράνα εκμεταλλεύτηκε τον καταρράχτη του Αγίου Στεφάνου και έφερε ηλεκτρικό ρεύμα στο μαγαζί του.
 Ο Γιάννης Κυράνας ήταν ένας άνθρωπος πολύ  μπροστά από την εποχή του και είχε δημιουργήσει πολλά πράγματα με δικές του πατέντες π.χ. από  ξυλόσομπα έβγαζε ατμό τον οποίο χρησιμοποιούσε σαν φούρνο.
Το 1963 τοποθέτησε την φτερωτή στο Αγίου Στεφάνου ενώ πρώτα είχε κατασκευάσει δέση για να μαζεύεται το νερό.Αρκετά κοντά έχτισε ένα δωματιάκι που είχε μέσα τον υπόλοιπο εξοπλισμό και την γεννήτρια. Με καλώδιο μετέφερε τον ηλεκτρισμό στο μαγαζί του γύρω στα 300 μέτρα και δούλευαν κάθε βράδυ 3 με 4 λάμπες.
Η Παρασκευή Κυράνα θυμάτε ότι κάθε σούρουπο πήγαιναν τρέχοντας να ανοίξουν το σίδερο που είχε τοποθετηθεί για να "ανοίξουν" το νερό.Το πρωί πήγαιναν πάλι για να ξαναβάλουν το σίδερο στη θέση του για να μην πέφτει το νερό στη φτερωτή.
Αυτό το σύστημα λειτούργησε για δυο χρόνια έως το 1965 ώσπου η ΔΕΗ έφερε τον ηλεκτρισμό στη Στενή.

1 σχόλιο:

  1. καφεζυθεστιατόριον Ι.ΚΥΡΑΝΑ ήταν και το πρώτο ξενοδοχείο - πανδοχείο στη Στενή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.