Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Μανωλάκης Παλόγλου


Γενάρχης των Παλαιολογαίων ο Μανωλάκης Παλόγλου. Είχε φούρνο στην Χαλκίδα. Είχε τέσσερις κόρες κι επειδή φοβόταν τις ατιμίες των τούρκων εγκαταστάθηκε στη Στενή. Το Καλύβι τους δηλ. το κρησφύγετο τους  μέσα στο δάσος της Στενής στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν στου Καίρη. Η μια κόρη του παντρεύτηκε τον Τασσό Θωνά η Τασσιό της Αγγελούς όπως τον έλεγαν πρώτο εκλεγμένο δήμαρχο του Δήμου Ληλαντίων.Μια άλλη κόρη πήρε τον Γεώργιο Σιμιτζή ο οποίος είχε έρθει από την Ήπειρο.Για τις δυο άλλες κόρες δεν ξέρουμε ποιόν παντρεύτηκαν. Πιθανολογώντας μόνο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η μια από τις άλλες δυο ήταν η γιαγιά της Σταματάρας που είχε τον μύλο.

Σαν γιός του Μανωλάκη αναφέρεται ο Τασσιός Παλόγος. Το όνομα Παλόγος  αναφέρεται στο συμβόλαιο  αγοράς  πενήντα στρεμμάτων στη Λούτσα. Σαν γιός του Τασσού αναφέρεται ο Δημήτρης(Μητράς) Παλαιολόγος. Κόρη του η Αγγελού Κούμπω σύζυγος Ηλία Παπαγεωργίου.
Οι γαμπροί και οι απόγονοι του Μανωλάκη που για τα επόμενα ογδόντα χρόνια έγιναν δήμαρχοι,πάρεδροι και ένας βουλευτής.
Ο Τάσος Παλαιολόγος  απο τον Δημήτρη είχε δύο άλλα αγόρια.Ο ένας είχε απογόνους  τους Γουγουλαίους  και ο άλλος το σοι του Γιατράκου.

Η προφορική παράδοση των Παλαιολογαίων λέει ότι κατάγονται από την Πόλη,πήγαν στη Σάμο μετά στη Σύρο και τέλος στη Χαλκίδα κι από εκεί στη Στενή,
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 1865
Παλαιολόγος Δημήτριος του Τασού 28
Παλαιολόγος Τασός του Εμμανουήλ 50γ
Παλαιολόγος Νικόλαος του Τασού 25γ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.