Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΑΜΑΣ

                                              Κώστας Γιαμάς (Κοντούλας)


Αθανασία Γιαμά
Στις 19-3-2011 απεβίωσε η Αθανασία Γιαμά, σε ηλικία 81 ετών και η κηδεία της έγινε στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Άνω Στενή.
Η Αθανασία γεννήθηκε το 1930 και γονείς της ήταν ο Αντώνιος Καμαριώτης και η Ελένη Γάτου.
Το 1952 παντρεύτηκε με τον Προκόπη Γιαμά που ήταν γιος του Ευάγγελου Γιαμά και της Παναγιώτας Μπασινά.
Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και μοίραζαν τη ζωή τους, μεταξύ Στενής τους καλοκαιρινούς μήνες και στην περιοχή του Αφρατίου τους χειμερινούς μήνες μιας και η εκτροφή των ζώων είχε νομαδικό χαρακτήρα εκείνη την εποχή.
Το 1966 άνοιξαν αρτοποιείο στην Άνω Στενή που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Απέκτησαν μία κόρη, την Ευαγγελία, που παντρεύτηκε με τον Ανέστη Στεφανή από τους Βούνους και διαμένουν στη Στενή.
Ο Ανέστης και η Ευαγγελία απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Την Ελένη, τον Ευάγγελο, την Αθανασία και την Προκοπία.
Η Αθανασία με το σύζυγό της Προκόπη εργάστηκαν σκληρά σαν κτηνοτρόφοι αλλά και σαν αρτοποιοί αργότερα για να επιβιώσουν και να βοηθήσουν το παιδί τους και τα εγγόνια τους.
Στη ζωή τους πάντα επικρατούσε η λογική σε κάθε τι που αφορούσε το αύριο και το μέλλον του παιδιού και των εγγονών τους.
Ότι περιουσιακά στοιχεία απέκτησαν (αγορές, κατασκευή σπιτιών κλπ) φρόντιζαν να μη δανείζονται και να δημιουργούν από τα ήδη υπάρχοντα εισοδήματά τους. Όταν έφτιαχναν ή αγοράζανε κάτι έλεγαν χαρακτηριστικά. Θέλουμε να είναι δικά μας και όχι της Τράπεζας.
Η Αθανασία Γιαμά υπήρξε μια γυναίκα εργατική, πρόσχαρη, ευγενική, πρόθυμη και εξυπηρετική. Δεν δημιουργούσε προβλήματα με τους συγχωριανούς και μοναδικός σκοπός της ζωής της ήταν να προσφέρει ότι μπορούσε στο παιδί της και στα εγγόνια της.
Υπήρξε πολύ καλή μητέρα, αλλά καλύτερη ακόμα γιαγιά, μιας και τα εγγόνια της τα υπεραγαπούσε και τα νοιαζόταν μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.
Κι αυτά όμως την υπεραγαπούσαν και το έδειχναν με κάθε τρόπο. Στις τελευταίες στιγμές της ζωής της ήταν δίπλα της καθ΄όλη τη διάρκεια της ασθένειάς της.
Ποτέ δεν είχε αρρωστήσει η Αθανασία. Ούτε μια μέρα από τη ζωή της δεν είχε διανυκτερεύσει σε νοσοκομείο και ξαφνικά τη βρήκε η ασθένεια στα 81 χρόνια της και σε λίγο καιρό ο Θεός την Πήρε μαζί του.

Όλο το χωριό συγκλονίστηκε από το ξαφνικό γεγονός του θανάτου της Αθανασίας και πλήθος κόσμου την συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.