Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Η ΕΞΕΛΙΞΗ








Μια κοίλη επιφάνεια




Πέτρινα γουδιά


Γουδί

Χειρόμυλος




Με τη δύναμη του ανθρώου



Με τη δύναμη των ζώων

Με τη δύναμη του νερού


Με τη δύναμη του ανέμου



Ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς νερόμυλους της Ευρώπης είναι της αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα, που δούλευε από το 450–580 μ.Χ.  


ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ

Μπαρουτόμυλος στη Δημιτσάνα
Ταμπακόμυλος στη Χίο


Η κατάταξη των μύλων γίνεται:
Από το προϊόν που παράγουν η επεξεργάζονται: αλευρόμυλοι, μαντάνια και νεροτριβές, λιοτρίβια, μπαρουτόμυλοι, πριονιστήρια, ταμπακόμυλοι(βυρσοδεψεία) κ.λπ.
Από την ενέργεια που χρησιμοποιούν: χειρονακτική, την δύναμη των ζώων, το νερό, τον αέρα και ακολουθούν οι μύλοι της βιομηχανικής περιόδου.
Το είδος μηχανισμού: αλέσματος, αποφλοίωσης, κρούσης, τριβής, πριονισμού, κ.λπ.




ΕΙΔΗ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ









Στον ελλαδικό χώρο υπήρχαν δυο είδη νερόμυλων. Ρωμαϊκού τύπου, που ήταν και πιο σπάνιος, που η φτερωτή του ήταν κάθετη και ελληνικού η ανατολικού τύπου, η πιο συνηθισμένη, με οριζόντια φτερωτή που δεν απαιτούσε μεγάλη ποσότητα νερού.





    ΟΙ ΠΑΛΙΡΡΟΙΟΜΥΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ




Η πρώτη γραπτή αναφορά στους παλιρροιόμυλους αυτούς έγινε από τον Ιταλό περιηγητή Nicola di Martoni, το 1395

Στο χρονικό του ανέφερε τα εξής: «[…] Το νερό σε αυτό το σκέλος της θάλασσας ρέει συνεχώς, σαν ένα ποτάμι, μερικές φορές από το ένα λιμάνι και μερικές φορές από το άλλο, γιατί υπάρχουν δύο λιμάνια για τα πλοία εδώ. Πάνω σε αυτό το ρεύμα υπάρχουν τρεις μύλοι, έξυπνα κατασκευασμένοι για το άλεσμα των σιτηρών, καθώς δουλεύουν απ’ όποιο μέρος και αν κυλά το ρεύμα. Τα έσοδα τους είναι περίπου πενήντα δουκάτα ετησίως. Κάποιες φορές, τα ρεύματα κυλούν τόσο βίαια ώστε οι τροχοί των μύλων συνθλίβονται.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.