Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΓΛΥΦΑΔΑ



Η Γλυφάδα (πρώην Τσέργες), είναι κτισμένη επάνω σε μια πευκόφυτη πλαγιά της οροσειράς Δίρφης και με θέα προς τον Νότο την άγρια και επιβλητική κορυφή Δέλφη. Ανατολικά του χωριού το απέραντο και βαθυγάλανο Αιγαίο. Το χωριό πήρε το όνομά του από το υφάλμυρο νερό που αναβλύζει κοντά στη θάλασσα. Η Γλυφάδα απέχει 46χλμ. από τη Χαλκίδα και μπορείτε να την επισκεφθείτε μέσω Αγίου Αθανασίου. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη
. Οι καταπράσινες πευκόφυτες εκτάσεις εναλλάσσονται με τα απόκρημνα και άγρια βουνά. Το γραφικό χωριό συνδυάζει υπέροχα το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο των πεύκων. Προσφέρεται για ξεκούραση και ηρεμία.
Το χωριό
Η Γλυφάδα έχει 300 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την εκμετάλλευση των δασών. Αν επισκεφτείτε το χωριό, φροντίστε να προμηθευτείτε τα τοπικά προϊόντα που είναι τα γνησιότερα και τα αγνότερα που μπορείτε να βρείτε.
Οικισμοί
Αγριοσυκιά: Βρίσκεται 4χλμ. βόρεια του χωριού. Καταπράσινος γραφικός οικισμός με πολλά πετρόχτιστα σπίτια.
Κοτσίκια, Νίκη (Αρκουδοσουβάλα)
Κερασιά: Όμορφοι οικισμοί πνιγμένοι στο πράσινο των πεύκων σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ο ένας από τον άλλο. Σε 1,5χλμ. βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πετάλη, η καλύτερη της περιοχής.
Παραλίες
Πετάλη: Μεγάλη παραλία με κάτασπρη αμμουδιά. Τα πεύκα φθάνουν ως τη θάλασσα.
Γλυφάδα: Μικρός όρμος, που χρησιμοποιείται και σαν αλιευτικό καταφύγιο.
Βυθόρι: Βρίσκεται σε ευθεία θέση με το χωριό και απέχει 3χλμ
Πανηγύρια
Στις Τσέργες 26 -9 του Αγιαννιού, στην Αγριοσυκιά 20 -7 του προφήτη Ηλία και στα Κοτσίκια του Αγιαννιού .
Έθιμα γάμου.Αρχείο Θεόδωρου Σκούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.