Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αγγελική Ντούρμα
Στις 11-11-2002 απεβίωσε και στις 12-11-2002 έγινε η κηδεία της Αγγελικής (Τούλας) Ντούρμα, στην Αγία Τριάδα της Κάτω Στενής, σε ηλικία 77 ετών.
Η Αγγελική Ντούρμα που το πατρικό της ήταν Καμαριώτη, γεννήθηκε το 1925. Το 1952 παντρεύτηκε με τον Αθανάσιο Ντούρμα και απέκτησαν πέντε παιδιά. Τη Μαρία, τη Βαγγελιώ, την Παρασκευή, την Κατίνα και τον Ηλία.
Όμως η ζωή δεν ήταν πάντα απλόχερη και ανθόσπαρτη για την Αγγελική Ντούρμα.
Στις 23-11-1977, απεβίωσε ο σύζυγός της, η απώλεια του οποίου είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από τον πόνο που προκαλεί η απώλεια ενός προσφιλούς προσώπου, να θέσει την αείμνηστο Αγγελική, ενώπιον των ευθυνών της, για την επιβίωση της οικογένειάς της. Και τότε φάνηκαν τα μεγάλα αποθέματα δύναμης που έκρυβε μέσα της.
Παράτησε την Κτηνοτροφική ζωή που διήγε και προσποριζόταν όσο ζούσε ο σύζυγός της και άρχισε να δουλεύει στα εργοστάσια. Για λίγο διάστημα (2-3) χρόνια στον ΚΟΥΛΗ και τα υπόλοιπα χρόνια (22-23) χρόνια στα εκκολαπτήρια ΜΙΜΙΚΟΣ, απ΄όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα και ήταν ήδη συνταξιούχος του ΙΚΑ.
Σ΄αυτό το διάστημα του μοναχικού της αγώνα, ξεδιπλώθηκαν όλα τα χαρίσματα που ήταν προικισμένη. Εκεί φάνηκαν η εργατικότητα, η τιμιότητα, προσωπικότητα και αξιοπρέπειά της.

Στοιχεία που την βοήθησαν να σταθεί αντάξια των περιστάσεων, υποκαθιστώντας ακόμα και το ρόλο του πατέρα, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της οικογένειας, αυτού του πανάρχαιου, Χριστιανικού και κοινωνικού θεσμού.

Αναστάσιος Ντούρμας (Τζάβας)
Στις 30-1-2006 απεβίωσε ο Αναστάσιος Ντούρμας (Τζάβας), σε ηλικία 69 ετών και η κηδεία του έγινε στην Άνω Στενή.
Ο Τάσος Ντούρμας ήταν παντρεμένος με την Αγγελική Σιδερογιάννη από τις Στρόπωνες και είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Το Σταύρο, τη Βασιλική, τη Βαγγελιώ και το Γιάννη.
Το επάγγελμά του ήταν οικοδόμος.
Ήταν άνθρωπος κοινωνικός, ευχάριστος, δυναμικός, γλεντζές και κυρίως ευγενικός και ευσεβής.
Τακτικός επισκέπτης και ευλαβικός προσκυνητής στα εξωκλήσια της περιοχής, λόγω του βαθειά θρησκευόμενου χαρακτήρα του, που δεν περιοριζόταν μόνο στην παρουσία του στις εκκλησίες, αλλά και στις κατ΄ επανάληψη έμπρακτες προσφορές του, όπως π.χ η κατασκευή της γέφυρας της Αγίας Κυριακής, που ήταν δική του προσφορά.
Ήταν υποδειγματικός οικογενειάρχης και πατέρας. Μεγάλωσε τα παιδιά του με αγάπη, ενδιαφέρον και λεπτότητα συμπεριφοράς και είχε την τύχη να τα καμαρώσει οικογενειάρχες και ευυπόληπτους πολίτες, να χαρεί με τα εγγονάκια του και να αισθανθεί ότι ο σκοπός για τον οποίο ήρθε στη ζωή εκπληρώθηκε.
Έφυγε λοιπόν ο Τάσος Ντούρμας από κοντά μας.

Ίσως λίγο νωρίτερα από ότι θα έπρεπε, αλλά έχοντας τελειώσει την αποστολή του στη γη.


Αχιλλέας και Μαρία Ντούρμα
Ο Αχιλλέας Ντούρμας, απεβίωσε το Μάρτιο του 1967. Πέντε χρόνια πριν, το Σεπτέμβριο του 1962, είχε αποβιώσει η σύζυγος του Μαρία.
Ο Αχιλλέας και η Μαρία είναι από τη Στενή και το 1950 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αυλώνα.
Η Μαρία είναι το γένος Μπεληγιάννη (η Μαγιώ του Κούτσουνου).
Απέκτησαν πέντε γιους. Τον Πέτρο, το Νίκο, το Βασίλη, τον Άγγελο και τον Παναγιώτη, οι οποίοι με τη σειρά τους, τους χάρισαν εννέα εγγόνια, από δύο ο Πέτρος, ο Νίκος, ο Άγγελος και ο Παναγιώτης και ένα ο Βασίλης.
Ο Πέτρος, ο Νίκος και ο Βασίλης ασχολήθηκαν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, στην Αυλώνα, ενώ ο Άγγελος και ο Παναγιώτης εντάχθηκαν στο Αστυνομικό σώμα και σήμερα είναι συνταξιούχοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας.
Εκτός από τον Άγγελο που διαμένει στην Αθήνα, οι υπόλοιποι τέσσερις διαμένουν στην Αυλώνα.
Ο Αχιλλέας Ντούρμας, κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, είχε μοιράσει τη ζωή του και τη ζωή της οικογενείας του μεταξύ Στενής και Αυλώνα, όπου κατέβαινε το χειμώνα, όπως έκαναν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι που κατέβαιναν στα χειμαδιά.
Ο Αχιλλέας και η Μαρία Ντούρμα υπήρξαν υπόδειγμα γονέων, φροντίζοντας για τη συντήρηση και τη σωστή διοίκηση της οικογένειας, προσφέροντας στοργή και αγωγή στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να εισπράξουν σεβασμό και αγάπη από τους γιους και τα εγγόνια τους.
Ο Αχιλλέας υπήρξε άνθρωπος κοινωνικός και ενέπνεε σεβασμό και εκτίμηση στους συγχωριανούς του και όχι μόνο στη Στενή που ήταν ο τόπος καταγωγής του αλλά και στη δεύτερη πατρίδα του την Αυλώνα, γιατί διέθεταν, αυτός και η σύζυγος του υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά.


Νικόλαος Ντούρμας
Στις 3-10-2011 έφυγε από κοντά μας ο Νικόλαος Ντούρμας (Καραμπελιάς), σε ηλικία 83 ετών και η κηδεία του έγινε στη Νέα Αρτάκη.
Ο Νικόλαος Ντούρμας γεννήθηκε το 1928 και γονείς του ήταν ο Ηλίας Ντούρμας και η Ευαγγελία Βλάχου.
Το 1956 παντρεύτηκε την Παναγιώτα Ντούρμα που ήταν κόρη του Αντωνίου Ντούρμα και της Αικατερίνης Μαστρογιάννη.
Άσκησε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου μέχρι το 1965 περίπου και μετά στράφηκε σε άλλες απασχολήσεις.
Αγόρασε τρακτέρ και ασχολείτο με οργώματα κλπ και μετά από 3-4 χρόνια άνοιξε φούρνο στην Άνω Στενή. Τη δουλειά αυτή την έκανε μέχρι να συνταξιοδοτηθεί.
Ο Νίκος Ντούρμας και η σύζυγός του Παναγιώτα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ηλία και τον Αντώνη.
Ο Ηλίας είναι παντρεμένος με τη Φωτεινή Καραϊσκου από την Μενδενίτσα Λαμίας και έχει τρία παιδιά. Το Νίκο που τελείωσε τη Νομική Αθηνών, το Γιώργο που τελείωσε την Στρατιωτική οδοντιατρική και την Παναγιώτα που τελείωσε τη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης.
Ο Αντώνης παντρεύτηκε με τη Ρίκη Λέκκα από τη Στεφανιά Σπάρτης και έχει δύο παιδιά. Την Παναγιώτα και το Νίκο.
Τα πέντε εγγόνια του Νίκου Ντούρμα υπεραγαπούσαν τον παππού τους και όταν απεβίωσε κάθισαν όλα μαζί και ετοίμασαν ένα συγκινητικό επικήδειο για τον αγαπημένο τους παππού που τον εκφώνησε η εγγονή του Παναγιώτα, κόρη του Ηλία.
Ο Νίκος Ντούρμας υπήρξε άριστος οικογενειάρχης, εργατικός, έντιμος ειλικρινής και κοινωνικός.
Απέφευγε να δημιουργεί εντάσεις με τους συγχωριανούς του και ήταν πάντα διαλλακτικός, ήρεμος και καλοπροαίρετος.
Λόγω της φύσεως της δουλειάς του ερχόταν σε επαφή με πολύ κόσμο και πάντα είχε να ανταλλάξει μαζί τους έναν καλό λόγο ή ένα αστείο και επειδή με το επαγγελματικό του αυτοκίνητο γυρνούσε και στα χωριά της περιοχής για να πουλήσει τα αρτοσκευάσματά που έφτιαχνε στο φούρνο του ήταν γνωστός και στην ευρύτερη περιοχή.

Η αθρόα όμως προσέλευση του κόσμου κατά την ημέρα της κηδείας του, που ήταν πολύ μεγάλη, απέδειξε ‘ότι δεν ήταν μόνο γνωστός αλλά κυρίως αγαπητός, γι αυτό εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι του τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία.

Απόστολος και Παρασκευή Ντούρμα
Συγκλονίστηκε η κοινωνία της Στενής και της γύρω περιοχής, από το θάνατο του Απόστολου και της Παρασκευής Ντούρμα, ύστερα από τροχαίο δυστύχημα που έλαβε χώρα στην Κάτω Στενή στη θέση «Αλώνια».
Το δυστύχημα συνέβη την Τετάρτη 18-5-2011, στις 7-7.30 π.μ.
Η Παρασκευή εξέπνευσε στο σημείο του δυστυχήματος, ενώ ο Απόστολος εξέπνευσε ύστερα από λίγες ώρες στο νοσοκομείο Χαλκίδος όπου είχε μεταφερθεί.

Η κηδεία τους έγινε στις 19-5-2011 στον Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» στην Άνω Στενή και στην τελευταία τους κατοικία τους συνόδευσαν συγγενείς και φίλοι αλλά και πλήθος κόσμου από τη Στενή και τη γύρω περιοχή.
Ο Απόστολος Ντούρμας (Νταλαρούμης) ήταν 82 ετών. Είχε γεννηθεί το 1929.
Η Παρασκευή Ντούρμα (Μπέτσινα) ήταν 80 ετών. Είχε γεννηθεί το 1931.
Παντρεύτηκαν το 1951 και απέκτησαν δύο παιδιά. Τη Δήμητρα (Τούλα) και το Γιάννη.
Ο Αποστόλης εργάστηκε σαν ρητινοσυλλέκτης και αργότερα έγινε αγροφύλακας, όπου παρέμεινε για δώδεκα χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε στην εταιρεία «Δάρινγκ» και συνταξιοδοτήθηκε από το Ι.Κ.Α.
Σαν συνταξιούχος, έφτιαξε ένα στάβλο στη θέση «Αλώνια» στην Κάτω Στενή και μαζί με τη γυναίκα του, ασχολήθηκαν με την εκτροφή αμνοεριφίων και πουλερικών, ενώ παράλληλα καλλιεργούσαν και περιβολικά. Και εκεί αφιέρωσαν το υπόλοιπο της ζωής τους πηγαίνοντας καθημερινά να επιδοθούν στην αγαπημένη τους εργασία.
Τα τελευταία χρόνια, κάθε χειμώνα πήγαιναν στο Αγρίνιο, όπου ζουν τα παιδιά τους και τα καλοκαίρια γυρνούσαν στη Στενή.
Η κόρη του Δήμητρα (Τούλα) είναι παντρεμένη με το Δημήτρη Αράχωβα και έχει τέσσερα παιδιά. Την Αγγελική που είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, το Νίκο που είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, τον Αποστόλη που είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά και το Θωμά.
Ο γιος του Γιάννης είναι παντρεμένος με την Ελένη Ανατσούτσουλα και έχει τέσσερα παιδιά. Τον Αποστόλη, την Παρασκευή, το Δημήτρη και το Γιώργο.
Ο Αποστόλης και η Παρασκευή ήταν ένα ανδρόγυνο πολύ αγαπημένο. Στήριζε ο ένας τον άλλον σε κάθε δύσκολη στιγμή κι ήταν πάντα μαζί στη δουλειά, στη διασκέδαση, στις κοινωνικές υποχρεώσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση που επανειλημμένα έλεγε η Παρασκευή. «Εμείς με τον Αποστόλη θα φύγουμε μαζί γιατί αν φύγει ο ένας, τότε ο άλλος δεν θα αντέξει μόνος του».
Λες κι ο Θεός το ήξερε αυτό και τους πήρε και τους δύο μαζί.
Μπορεί το νήμα της ζωής τους να κόπηκε απότομα, όμως ευτύχισαν να ζήσουν και να καμαρώσουν δύο παιδιά, οκτώ εγγόνια και δισέγγονα, που θα τους θυμούνται και θα τους αγαπούν.



Πέτρος Ντούρμας
Ο Πέτρος Ντούρμας γεννήθηκε στη Στενή και ήταν γιος του Αχιλλέα Ντούρμα και της Μαρίας Μπεληγιάννη.
Γεννήθηκε το 1927 στη Στενή και ασχολείτο με την κτηνοτροφία που ήταν το επάγγελμα των γονιών του.
Στην αρχή πηγαινοερχόταν μεταξύ Στενής και Αυλώνας, όπως όλοι οι κτηνοτρόφοι που το χειμώνα κατέβαιναν στα χειμαδιά και το καλοκαίρι ανέβαιναν στη Στενή.
Μετά τον Πόλεμο του 1940 έμεινε μόνιμα στην Αυλώνα.
Το 1953 παντρεύτηκε την Αφέντρα Καμαριώτη του Σταύρου από τη Στενή.
Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αχιλλέα και το Σταύρο.
Ο Αχιλλέας σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, την Αφέντρα και τον Πέτρο.
Ο Σταύρος σπούδασε Μαθηματικός, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά, τον Πέτρο, τον Κώστα και την Ειρήνη.

Ο Πέτρος Ντούρμας, εκτός από την κτηνοτροφία, ασχολήθηκε και με τη γεωργία συστηματικά, καλλιεργώντας εκτός από τα βασικά είδη (σιτηρά κλπ) με τη δενδροκομία (φιστικιές κ.α) αλλά διατηρούσε και πολλά στρέμματα από αμπελώνες. Είχε εφοδιαστεί με γεωργικά μηχανήματα, είχε κάνει γεωτρήσεις και συνεχώς μεγάλωνε την κτηματική του περιουσία με τη βοήθεια και συμπαράσταση της άξιας συζύγου του Αφέντρας.
Υπήρξε άξιος μαχητής της ζωής, καλός οικογενειάρχης, ήσυχος άνθρωπος, εργατικός και αγαπούσε το χωριό του τη Στενή την οποία επισκεπτόταν συχνά, ενώ είχε μεταλαμπαδεύσει αυτή την αγάπη και στα παιδιά του.
Γι αυτό ο Θεός τον αξίωσε να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή και να καμαρώσει δύο παιδιά και πέντε εγγόνια.

Απεβίωσε στις 15-11-2009 σε ηλικία 82 ετών.


Αθανάσιος Ντούρμας




Ο Ντούρμας Αθανάσιος, απεβίωσε στις 7 Αυγούστου 2001, σε ηλικία 87 ετών και η κηδεία του έγινε στην Άνω Στενή, στον Ιερό Ναό «Η Κοίμηση της Θεοτόκου».
Είχε γεννηθεί την 1-7-1914 και παντρεύτηκε το 1939, με την Βενετσιάνα Παλαιολόγου (Τσάνα), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, το Σπύρο και το Γιώργο, ενώ έχει και έναν εγγονό, το Θανάση, που είναι γιος του Γιώργου.
Η Ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας για επιβίωση και διασφάλιση των παιδιών του.
-Κουράστηκε πολύ, δούλεψε σε πολλές δουλειές, στη Μυτιλήνη, στη Λάρυμνα, στο Μαντούδι (ρετσίνια), στη ΜΟΜΑ, στον Τσαούσογλου και αλλού. Από την εταιρεία Τσαούσογλου συνταξιοδοτήθηκε.
Αλλά και μετά τη δουλειά, όταν όλοι οι άλλοι πήγαιναν να ξεκουραστούν, αυτός καθόταν στο μαγαζί που είχε (γνωστό σαν του Χορμόβα το καφενείο) και εξυπηρετούσε τους πελάτες το χειμώνα, προσφέροντας κονιάκ, ούζο κλπ και φτιάχνοντας καφέδες στη χόβολη, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, που το απολάμβαναν  γύρω από την αναμμένη ξυλόσομπα που σκορπούσε τη γλυκιά της θαλπωρή.
Τα καλοκαίρια, κάτω από την κληματαριά, πρόσφερε αναψυκτικά και «υποβρύχια», λουκούμια κλπ, συνοδευόμενα από το κρύο νερό απ΄τη βρύση «Μεσοχώρι».
Αλλά και στις γιορτές και στις «καλές μέρες» γενικά, όλοι στο μπαρμπαθανάση έτρεχαν, να τους καλλωπίσει στο κουρείο που διέθετε σε μια γωνιά του καφενείου.
Ο Θανάσης Ντούρμας έφυγε από κοντά μας. αφήνοντας στη μνήμη μας έναν άνθρωπο τίμιο, εργατικό, ήσυχο, πράο, φιλότιμο, οικογενειάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.