Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΑΤΟΣ


Παρασκευή Ν. Γάτου
Η Παρασκευή Ν. Γάτου, απεβίωσε στις 23-6-2011 σε ηλικία 79 ετών και η κηδεία της έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Κάτω Στενή.
Η Παρασκευή Γάτου γεννήθηκε το 1932 και γονείς της ήταν ο Σπύρος Κορώνης και η Αναστασία Καλαμάρα.
Το 1954 παντρεύτηκε με το Νικόλαο Γάτο που ήταν γιος του Αθανασίου Γάτου και της Αικατερίνης Ζέρβα.
Και οι δύο είχαν γεννηθεί στην Κάτω Στενή και μετά το γάμο τους εξακολούθησαν να διαμένουν στο χωριό.
Η Παρασκευή ήταν μια γυναίκα γεμάτη καλοσύνη και αγάπη για τους συνανθρώπους της.
Υπήρξε μια αφοσιωμένη σύζυγος και άριστη νοικοκυρά, ενώ παράλληλα βοηθούσε στις γεωργικές εργασίες του συζύγου της σε περιόδους αιχμής, όπως θέρος, αλώνισμα, τρύγος, συγκομιδή ελιάς κλπ.
Παράλληλα γνωρίζοντας την τέχνη της μοδίστρας έπαιρνε δουλειές στο σπίτι που είχε ραπτομηχανή.
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε εργασθεί και στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού «Δίρφυς».
Η Παρασκευή ήταν μια γυναίκα ευγενική, πρόσχαρη, εργατική και με ένα καλό λόγο στα χείλη για όλους τους συγγενείς τους φίλους και τους συμπατριώτες της.
Θρησκευόμενο άτομο, χωρίς να μπλέκει την πίστη με τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες, πιστεύοντας στα λόγια του Χριστού για αγάπη και αλληλεγγύη και αυτή την πίστη της την έκανε τρόπο ζωής, αγαπώντας και βοηθώντας όσους μπορούσε, χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα.
Με τα πεθερικά της που έζησε μαζί (δέκα περίπου με τον πεθερό και 35 περίπου με την πεθερά) δεν αντάλλαξε ούτε μία κακιά κουβέντα, αλλά ούτε και με τους γειτόνους, προσπαθώντας κάθε διαφορά που προέκυπτε να τη λύνει ειρηνικά.
Γι αυτό η αγάπη και η εκτίμηση των συμπατριωτών της ήταν μεγάλη και έσπευσαν όλοι να την αποχαιρετίσουν στο τελευταίο της ταξίδι.
Ελένη Κυριάκου Γάτου
 Ένα πολύ επαινετικό σχόλιο έκανε η εφημερίδα «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» στις 7 Ιουλίου του 1948, για την Ελένη Γάτου, που τέλειωσε τις Πανεπιστημιακές σπουδές της και απεφοίτησε αριστούχος, στην Αμερική. 
Η Ελένη, κόρη Ελλήνων μεταναστών από τη Στενή, ήταν κόρη του Κυριάκου Γάτου του Νικολάου, (Λιάκος), ο οποίος μαζί με άλλους Στενιώτες είχε φύγει για την Αμερική περί το 1910 και εκεί παντρεύτηκε με την επίσης Στενιώτισα, Αικατερίνη Μπεληγιάννη, κόρη του Άγγελου Μπεληγιάννη (Στραγγούλη).

Η Ελένη είναι πρώτη εξαδέλφη του Νικολάου και Δημητρίου Γάτου του Αθανασίου από την Κάτω Στενή, των παιδιών του Γιάννη Σιμιτζή, από τη Μητέρα τους Ελισάβετ, των παιδιών του Κωνσταντίνου Μπεληγιάννη (Κολλιντέρα), του Κώστα Παπαπέτρου, του Δημήτρη Παπαπαπέτρου και των θυγατέρων του Θοδωρή Σιμιτζή












Μαρία Γάτου

Η Μαρία Γάτου, σύζυγος του Ιωάννη Γάτου, απεβίωσε στις 31-3-2001 σε ηλικία 90 ετών και η κηδεία της έγινε την 1-4-2001, στον Ιερό Ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» στο Δοκό Χαλκίδας.
 Η Μαρία, που ήταν το γένος Κυράνα (Καλαμήτσου), παντρεύτηκε με τον Ιωάννη Γάτο και απέκτησαν επτά παιδιά, 3 αγόρια και 4 κορίτσια.
Τον Κώστα, το Νίκο, το Δημήτρη, τη Γιούλα, την Ελένη, τη Βούλα και την Τασούλα.
Ο σύζυγός της Ιωάννης Γάτος, είχε αποβιώσει πριν 11 χρόνια.

-Η Γιούλα είναι παντρεμένη με το Νικόλαο Μπεληγιάννη, διαμένει στην Άνω Στενή και είναι μητέρα τριών παιδιών, της Λίτσας, Του Γιάννη και του Δημήτρη, που και τα τρία είναι παντρεμένα και έχουν. Η Λίτσα 3 παιδιά, ο Γιάννης 3 παιδιά και ο Δημήτρης 2 παιδιά.
-Η Ελένη είναι παντρεμένη με το Ρήγα Κούκουρα, διαμένει στον Πάλιουρα, και είναι μητέρα δύο παιδιών, του Παναγιώτη και της Τασούλας. Η Τασούλα είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.
-Η Βούλα είναι παντρεμένη με το Δημήτριο Μιτζιφίρη, διαμένει στο Βατώντα και είναι μητέρα δύο παιδιών, της Μαρίας και της Καλομοίρας, Και τα δύο παιδιά είναι παντρεμένα και έχουν από δύο παιδιά.
-Η Τασούλα, είναι παντρεμένη με το Γιάννη Ρουσονικολό, διαμένει στο Δοκό Χαλκίδας και έχει τέσσερα παιδιά, το Δημήτρη, τον Κώστα, την Ελένη και τη Δήμητρα. Ο Δημήτρης είναι νιόπαντρος.
-Ο Νίκος, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, τη Μαρία και το Γιάννη.
-Ο Δημήτρης, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, τη Μαρία και τη Θεοδώρα.
-Ο Νίκος, ο Δημήτρης και ο Κώστας διαμένουν στο Πέι.
Μια δύσκολη ζωή πέρασε η Μαρία Γάτου με την οικογένειά της, όπως όλοι οι κτηνοτρόφοι της πιο παλιάς εποχής, που αναγκάζονταν να πηγαινοέρχονται από την Κάτω Στενή στο Πέι το χειμώνα και από το Πέι στην Κάτω Στενή το καλοκαίρι, με όλες τις στερήσεις που συνεπάγεται ένας τέτοιος τρόπος ζωής, όπως η απουσία θαλπωρής του μόνιμου νοικοκυριού, η έλλειψη στοιχειωδών ανέσεων, η κοινωνική περιθωριοποίηση, η δυσκολία στην εκπαίδευση των παιδιών, αν και ο Κώστας, σε πείσμα όλων των αρνητικών δεδομένων κατάφερε να σπουδάσει και μέχρι σήμερα είναι μια σημαίνουσα προσωπικότητα στην κοινωνία της Χαλκίδος.

Όμως η μέχρι σήμερα αυταπάρνηση, αφοσίωση στη δουλειά, που για όλους τους τίμιους ανθρώπους είναι ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσουν τη ζωή τους, η λιτότητα και η ολιγάρκεια, τους έδωσε το προνόμιο να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και να βοηθήσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους με το παραπάνω




. Αναστάσιος Γάτος του Αναστασίου.

Ο Αναστάσιος Γάτος γεννήθηκε στην Άνω Στενή Ευβοίας το έτος 1932.
Υιός του Αναστασίου και της Αγγελίνας Γάτου.
Γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του Αναστασίου, κατά το 40/ήμερο μνημόσυνο, γι αυτό έλαβε το όνομα του πατέρα του, Αναστάσιος.
Είχε έναν αδελφό, τον Σταύρο Γάτο, ο οποίος είχε σύζυγο την Παρασκευή Κουτσούκου από τη Στενή.
Η χήρα Παρασκευή έχει γιο τον Αναστάσιο Γάτο, που είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και την Αγγελίνα που κι αυτή είναι παντρεμένη.
Ο αποβιώσας Αναστάσιος Γάτος είχε σύζυγο την Αναστασία Πνευματικιού του Νικολάου οπό την Αμφιθέα (πρώην Γίδες) και μία κόρη, την Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Γάτου με τρία αγοράκια, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
Ο πατέρας της Αναστασίας Γάτου, το γένος Νικολάου Πνευματικού (Μποχώρη) ήτο έμπορος στην Αμφιθέα με κατάστημα παντοπωλείο (Σούπερ Μάρκετ) στην Αμφιθέα, καφενείο και ελαιοτριβείο.
Ο Αναστάσιος Γάτος εκοιμήθει την Κυριακή 12-10-2008 το πρωί, στην κατοικία του στη Χαλκίδα και εκηδεύθη την Δευτέρα 13-10-2008 στην Αμφιθέα, όπου και διέμενε το μισό χρόνο.
Ο Αναστάσιος Γάτος υπηρέτησε στη Χωροφυλακή σε πολλές μονάδες, τμήματα και σταθμούς και εξετέλεσε επαρκώς τα καθήκοντά του. Ήτο πάντοτε υπέρ του δικαίου και το υπερασπίστηκε με όλη του τη δύναμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.