Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΝΤΟΥΡΜΑΙΟΙ

ΝΤΟΥΡΜΑΙΟΙ

Από τους πρώτους οικιστές της Στενής στο «Χρονικό» αναφέρεται ότι το Καλύβι τους, δηλαδή το καταφύγιό τους επί τουρκοκρατίας μέσα στο δάσος ήταν στο Σταυροδήμα. Αξιοσημείωτο ότι στην στενιώτικη ντοπιολαλιά η λέξη ντούρμα κάποτε "γιατί" και "πως".Σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας σημαίνει "αμέσως"
Οι Ντουρμαίοι του Πούρνου, του Θεολόγου, του Μετοχίου έχουν  κοινή καταγωγή.   Έχουν τις ρίζες τους στη Στενή. Πριν εκατό περίπου χρόνια πήγε Ντούρμας γαμπρός στο Μετόχι.Στο Θεολόγο πήγε γαμπρός ο Κωνσταντέλος Ντούρμας. Στο Πούρνο πήγε ο Αντώνης Ντούρμας αρχές του προηγούμενου αιώνα μαζί με έντεκα άλλες στενιώτικες οικογένειες για το τσιφλίκι του Βαρατάσου. Αργότερα παντρεύτηκε στον Πούρνο ο γιός του Κωνσταντέλου Ντούρμα ,Μήτρος(Τσόπλας)
Στην παράδοση των Ντουρμαίων έχει διασωθεί μια ιστορία για το πως οι Ντουρμαίοι ήρθαν στη Στενή. Αρκετά πίσω στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο τούρκος πασάς των Ιωαννίνων θέλησε να αρπάξει την αδερφή τους. Οι Ντουρμαίοι αντέδρασαν, σκότωσαν κάποιους τούρκους και βρήκαν καταφύγιο στη Στενή.

Οι πρώτοι Ντουρμαίοι που είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων είναι:

Ντούρμας Δημήτριος του Αντωνίου 1837,Ντούρμας Αναστάσιος του Ιωάννη 1845,Ντούρμας Αθανάσιος του Παναγιώτη 1860,Ντούρμας Δημήτριος του Σπύρου 1866,Ντούρμας Απόστολος του Ιωάννη 1867,Ντούρμας Άγγελος του Σπύρου 1868.Αξιοσημείωτο είναι ότι στις αρχές του αιώνα αρκετοί Ντουρμαίοι έφυγαν μετανάστες στην Αμερική.Επίσης από τους πρώτους αγοραστές της περιοχής Θεολόγου ήταν και ο Τάσιος Ντούρμας το 1848 και 1849.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 1865 

Ντούρμας Αντώνιος του Χριστόδουλου 70 γ
Ντούρμας Δημήτριος του Αντωνίου 21 ρακοπώλης
Nτούρμας Ιωάννης του Αντωνιου 35γ
Ντούρμας Παναγιώτης του Στεφανή40γ
Ντούρμας Σπύρος του Τασού 25π
Ντούρμας Τασός του Στεφανή 60π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.