Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Στέφανος και Παρασκευή Μπεληγιάννη
Το 1971 απεβίωσε η Παρασκευή Μπεληγιάννη, το γένος Σιμιτζή, σε ηλικία 69 ετών και το 1985 απεβίωσε ο σύζυγός της Στέφανος Μπεληγιάννης σε ηλικία 76 ετών.
Ο Στέφανος Γεννήθηκε το 1909 και η Παρασκευή το 1902.
Παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά.
Τη Μαρία, που παντρεύτηκε το Νικόλαο Μπαρμπούρη και απέκτησαν μία κόρη, την Παρασκευή.
Το Θανάση, που παντρεύτηκε την Αναστασία (Τασία) Κυριακοπούλου από την Κόρινθο και έκαναν δύο παιδιά, το Στέφανο και τη Μαρία. Όταν απεβίωσε η Τασία, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τη Γεωργία (Ίγκεμπορκ) Τερκέτσκι από το Δυτικό Βερολίνο (Γερμανία).
Το άλλο παιδί απεβίωσε σε βρεφική ηλικία.
Ο Στέφανος διορίστηκε ταχυδρόμος το 1924 ή 25. Το 1928 έγινε μόνιμος και το 1959 συνταξιοδοτήθηκε.
Αν ζούσε θα καμάρωνε εκτός από τα παιδιά του και πέντε δισέγγονα.
Και οι δύο ήταν άνθρωποι σοβαροί, σωστοί οικογενειάρχες, ανταποκρινόμενοι ο καθένας στο ρόλο του και έχαιραν της εκτίμησης όλων των κατοίκων της Στενή.
Ειδικά ο Στέφανος είχε εκτιμηθεί πολύ και από τους κατοίκους των χωριών που εξυπηρετούσε ταχυδρομικώς και μάλιστα πηγαίνοντας με τα πόδια. Στρόπωνες, Λάμαρη, Μετόχι, Κούτουρλα. Μέχρι και τη Σέτα εξυπηρετούσε κάποια διαστήματα.
Το σπίτι του στη Στενή είχε μετατραπεί σ΄ένα άτυπο πανδοχείο, φιλοξενώντας όλους τους ανθρώπους των γύρω χωριών που για διαφόρους λόγους έπρεπε να διανυκτερεύσουν στη Στενή.

Κάτι που μέχρι και σήμερα το λένε οι γεροντότεροι από τα γύρω χωριά.



Γιάννης Μπεληγιάννης
Στις 13-3-2007 απεβίωσε ο Γιάννης Μπεληγιάννης. Η κηδεία του έγινε στις 20-3-2007 στην Κοπεγχάγη της Δανίας, όπου ζούσε και εργαζόταν εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Γιάννης ήταν γιος του Ταξιάρχη Μπεληγιάννη και της Σοφίας και ήταν ο τέταρτος από τα έξι αδέλφια. Ο Δημήτρης, ο Γιώργος(έχει αποβιώσει), ο Παναγιώτης, ο Γιάννης, ο Ανέστης και η Μαρία(έχει αποβιώσει).
Έφυγε από τη Ελλάδα πριν 55 περίπου χρόνια για τη Γερμανία όπου εργάστηκε για λίγα χρόνια και στη συνέχεια και μέχρι το θάνατο του, μετέβη στη Δανία όπου και εργαζόταν σαν τυπογράφος σε εφημερίδες.
Έχει αποκτήσει τρία παιδιά.
Από την πρώτη του γυναίκα απέκτησε το Στέφανο και από τη δεύτερη την Ελένη και το Μιχάλη.
Η Ελένη είναι παντρεμένη στη Σουηδία και του έχει χαρίσει και δύο εγγονάκια.
Όπως είπαμε και προηγούμενα, ο Γιάννης απεβίωσε στις 13-3-2007. Όμως τρεις μέρες νωρίτερα, στις 10-3-2007 είχε τα γενέθλια του και έτσι είχε μπει στο 67° έτος της ηλικίας του.
Ο Γιάννης Μπεληγιάννης, με τον αδελφό του Ανέστη
Ο Γιάννης Μπεληγιάννης ήταν ένας άνθρωπος, καλός, φιλότιμος, ευχάριστος, ευγενής, αξιοπρεπής, πράος και η ψυχή του ήταν διαποτισμένη από αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αυτή του η καλοσύνη τον έκανε να αγαπά όλους τους συνανθρώπους του και εκδηλωνόταν με πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.
Αγαπούσε τους συμπατριώτες του και τους συγγενείς του και επισκεπτόταν σχεδόν κάθε χρόνο το χωριό του που τόσο αγαπούσε, για να βρεθεί κοντά στους φίλους και γνωστούς, να μιλήσει μαζί τους και να θυμηθεί τα παλιά.
Κακός λόγος δεν είχε βγει από το στόμα του ποτέ και για κανέναν. Αγαπούσε όλο τον κόσμο και όλοι τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν.
Οι καλές του πράξεις, που είχαν σαν αφετηρία την αγάπη προς τους συνανθρώπους του δεν σταμάτησαν ούτε και με το θάνατό του.
Απόδειξη ότι ο Γιάννης ήταν δωρητής οργάνων και όπως είναι φυσικό, με το θάνατο του, πρόσφερε ζωή σε κάποιους άλλους ανθρώπους.




Νικόλαος Μπεληγιάννης (Κάκης)
Στις 24-2-2010 απεβίωσε ο Νικόλαος Μπεληγιάννης σε ηλικία 78 ετών.
Η κηδεία του έγινε στις 25-2-2010, στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Άνω Στενή.
Ο Νικόλαος Μπεληγιάννης γεννήθηκε το 1932 και ήταν γιος του Ιωάννου Μπεληγιάννη (Γιάγκου) και της Ευαγγελίας Λέων (Καλιάφα).
Στις 6-9-1959 παντρεύτηκε τη Γιούλα Γάτου του Ιωάννου από την Κάτω Στενή και απέκτησαν τρία παιδιά, την Ευαγγελία, το Γιάννη και το Δημήτρη.
Η Ευαγγελία παντρεύτηκε με το Βασίλη Χριστοδούλου και ζει στη Χαλκίδα και έχει τρία παιδιά, τον Κώστα, το Νίκο και τον Παναγιώτη. Ο Γιάννης παντρεύτηκε με την Σταυρούλα Ηλία από την Αμφιθέα, ζει στη Στενή και απέκτησε τρία παιδιά, την Παναγιώτα, το Νίκο και την Αθανασία. Ο Δημήτρης παντρεύτηκε την Τασία Γιαπλέ από τα Καμπιά ζει στο Βατώντα και απέκτησαν τρία παιδιά το Γιάννη, το Νίκο και τον Κώστα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Νίκος Μπεληγιάννης λόγω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου καθηλώθηκε στο κρεβάτι για το υπόλοιπο της ζωής του, κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπέφερε, όμως ήταν ευχαριστημένος που έκανε το καθήκον του σαν άνθρωπος και σαν μέλος της κοινωνίας μας αφού έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, τα μεγάλωσε, τα αποκατέστησε και αυτά με τη σειρά τους του χάρισαν εννέα εγγόνια.
Είχε δουλέψει κάποιο διάστημα σαν βιομηχανικός εργάτης, άλλο ένα διάστημα 1,5 – 2 ετών είχε πάει στο Βέλγιο για δουλειά, ενώ τον υπόλοιπο καιρό ασχολείτο με τις γεωργικές εργασίες.
Υπήρξε άριστος οικογενειάρχης, εργατικότατος και είχε άποψη και γνώμη για τα κοινά, αλλά και θέληση για την υλοποίηση πολλών έργων που θα μπορούσαν να καλυτερεύσουν τη ζωή του αγρότη αλλά και των συγχωριανών του γενικότερα.
Δεν ήταν λίγες φορές που πρωτοστατούσε για να γίνουν έργα κοινής ωφέλειας για τον τόπο του και πάρα πολλές φορές είχε συνδράμει οικονομικά με γενναιόδωρες προσφορές για διανοίξεις αγροτικών δρόμων και πάντα πρόθυμα συνεισέφερε σε εράνους κάθε είδους κυρίως όταν επρόκειτο για κατασκευή έργων ή για ανακούφιση αναξιοπαθούντων.
Γι αυτό με την είδηση του θανάτου του πάρα πολλοί συγχωριανοί έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν στο ταξίδι του για την τελευταία  του κατοικία.


Δημήτριος Μπεληγιάννης

Στις 12 Οκτωβρίου 2012 έφυγε από κοντά μας ο Δημήτριος Μπεληγιάννης του Αποστόλου, ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια
Ο Δημήτρης (Μήτσος) γεννήθηκε το 1930 στη Στενή Ευβοίας.. Ήταν γιος του Απόστολου Σιμιτζή (Λεβέντη) και της Παναγιούς Μπεληγιάννη. Είχε έξη αδέλφια, την Τσάνα, τη Μαρία, τη Βούλα, την Παρασκευή και το Χαράλαμπο (Λαμής).
Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών υιοθετήθηκε από το θείο του Αποστόλη Μπεληγιάννη (τον πλούσιο ή άκληρο) αδερφό της μητέρας του Στέλλης Μπεληγιάννη-Αγγελή.
Ήταν παντρεμένος με τη Βασιλική, κόρη του Σπύρου Αγγελή και της Παναγιώτας (Πούλα), οι οποίοι επίσης κατάγονταν από τη Στενή.
Με τη σύζυγό του ο Δημήτρης έζησε 58 χρόνια και παρά τις δύσκολες συγκυρίες της ζωής, στηρίζοντας πάντα ο ένας τον άλλον τα κατάφεραν να βγουν νικητές, ζώντας πολύ αγαπημένοι και ευτυχισμένοι.
Απέκτησαν δύο παιδιά, τη Στέλλα και τον Αποστόλη.
Ευτύχισε να δει τα παιδιά του τακτοποιημένα και να χαρεί τέσσερα αξιολάτρευτα εγγόνια, τρία αγόρια από τη Στέλλα και ένα αγόρι από τον Αποστόλη.
Ο Δημήτρης μέχρι το 1968 ζούσε στη Στενή ασκώντας το επάγγελμα του γεωργού μαζί με τη σύζυγό του, υπό σκληρές συνθήκες, καλλιεργώντας τα χωράφια τους και παράλληλα ασχολείτο και με υλοτομικές εργασίες.
Το 1969 μετακόμισε στη Χαλκίδα, διότι προσελήφθη ως υπάλληλος στον ΟΤΕ απ΄ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Όσοι τον γνώρισαν έχουν ένα καλό λόγο να πουν, γιατί ήταν ένας αξιοπρεπής, εργατικός, κοινωνικός, δίκαιος και ευαίσθητος άνθρωπος και όλοι τον σέβονταν, τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Χαλκίδας που τον σκέπασε.





Κωνσταντίνος, Μόρφω και Δημήτρης Μπεληγιάννης
                        Δημήτριος Μπεληγιάννης
                        Απεβίωσε στις 8-5-1995
                        σε ηλικία 52 ετών.
Μέσα σε οκτώ χρόνια, έφυγαν από κοντά μας τρεις άνθρωποι από την πενταμελή οικογένεια του Κωνσταντίνου Μπεληγιάννη.
  
Κωνσταντίνος  Μπεληγιάννης,
 απεβίωσε στις 9-10-1993.


Μόρφω Μπεληγιάννη, απεβίωσε
 στις 21-10-2001 σε ηλικία 84 ετών


-Ο Κωνσταντίνος Μπεληγιάννης, ήταν για πολλά χρόνια ταχυδρόμος στη Στενή και απεβίωσε στις 11-10-1993.
-Σε δύο χρόνια, στις 8-5-1995, απεβίωσε ο γιος του Δημήτρης, που είχε υπηρετήσει στην Ελληνική Αστυνομία.
Ο Δημήτρης απεβίωσε σε ηλικία μόλις 52 ετών. Τόσο νέος που ο θάνατός του σκόρπισε οδύνη , απόγνωση και σπαραγμό στους δικούς του.
-Στις 21-10-2001 απεβίωσε και η σύζυγος του Κωνσταντίνου και μητέρα του Δημήτρη, Μόρφω Μπεληγιάννη, ακολουθώντας έτσι το σύζυγό της και το γιο της στους ουρανούς.








 







Αικατερίνη Μπεληγιάννη



Στις 6-10-1999, απεβίωσε η Αικατερίνη Μπεληγιάννη, χήρα Νικολάου, σε ηλικία 77 ετών και η κηδεία της έγινε στην Άνω Στενή, στον Ιερό Ναό  «Κοίμηση της Θεοτόκου».
Η Αικατερίνη Μπελογιάννη δεν μπόρεσε να μείνει μακριά από τον αγαπημένο της σύζυγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο και έκανε το μεγάλο ταξίδι για να τον συναντήσει (ο σύζυγός της Νικόλαος, είχε αποβιώσει στις 30-3-1998.
Ο κύκλος της ζωής της ολοκληρώθηκε, αφού διέγραψε μια πορεία δημιουργίας και προκοπής, μέσα σ΄’ένα κλίμα ευτυχίας και οικογενειακής γαλήνης/.
Μητέρα δύο παιδιών του Δημήτρη και του Γρηγόρη και γιαγιά τεσσάρων εγγονιών.

Συντροφιά τώρα με το σύζυγό της, καμαρώνουν από ψηλά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και συνεχίζουν να τα βοηθούν, με έναν τρόπο που ίσως δεν είναι αντιληπτός με τη εμπειρία των αισθήσεων, συνεχίζοντας έτσι το Θεάρεστο έργο της γονικής μέριμνας και προστασίας.





Χαραλαμπία Μπεληγιάννη-Λιμήτσιου



Η Χαραλαμπία (Μάκη) Μπεληγιάννη-Λιμήτσιου, απεβίωσε στις 9-5-1994 και η κηδεία της έγινε στον Ιερό Ναό της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» στην Άνω Στενή, στις 10-5-1994.

Η Μάκη έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 61 ετών (είχε γεννηθεί το 1933).

Ήταν ένας άνθρωπος που διακρινόταν για την ευγένειά της, την εργατικότητά της και την υπομονή της.

Ήταν κόρη του Γεωργίου Μπεληγιάννη (Μαραγκός) και της Κωνσταντινιάς Ντούρμα.

Είχε άλλα δύο αδέλφια. Τη Βενετσιάνα (Τσάνα) και το Δημήτρη.

Έζησε αρμονικά με το σύζυγο της και μεγάλωσε με επιμέλεια και φροντίδα τα παιδιά της και έτσι ήσυχα και υπομονετικά, έζησε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της, που την ταλαιπώρησε το πρόβλημα υγείας που της είχε δημιουργηθεί.

Η Μάκη ήταν παντρεμένη με το Βαγγέλη Λιμήτσιο (Σιδηροδρομικός) και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. Το Γιώργο, που είναι γιατρός (Οφθαλμίατρος) και τον Κώστα που είναι μηχανικός Πληροφορικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών



Γεώργιος Μπεληγιάννης




Ο Μπεληγιάννης Γεώργιος του Ταξιάρχη, απεβίωσε στις 15-6-2001, σε ηλικία 65 ετών. Είχε γεννηθεί το 1936.



Ο Γεώργιος Μπεληγιάννης είναι γιος του Ταξιάρχη Μπεληγιάννη και της Σοφίας, (το γένος Αρβανίτη).



Ήταν ο δεύτερος σε ηλικία από τα έξι παιδιά της οικογένειας.

Ο Δημήτρης, ο Γιώργος, ο Παναγιώτης, ο Γιάννης, ο Ανέστης και η Μαρία.

Από πολύ μικρός μπήκε στη βιοπάλη.

Αφού τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Στενής, πήγε στη Χαλκίδα, όπου πουλούσε εφημερίδες για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα. Όμως παράλληλα εισήχθη στη Σχολή Ραδιοτηλεγραφητών και στη Σχολή Ναυτοπαίδων.

Εργάστηκε σαν ασυρματιστής στο Εμπορικό Ναυτικό και τα τελευταία 15 χρόνια πριν τη σύνταξή του εργαζόταν σε κρουαζιερόπλοια.

Το 1969 παντρεύτηκε τη σύζυγό του Σοφία και απέκτησα μαζί της δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Ταξιάρχη.

Η Μαρία είναι παντρεμένη και του έχει χαρίσει δύο εγγονάκια, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.. Το κοριτσάκι ήρθε στον κόσμο, δύο μέρες πριν ο Γιώργος μας αποχαιρετίσει για πάντα.

Ήταν ένας άνθρωπος εργατικός, σοβαρός, φιλότιμος, ευγενής, ανοιχτοχέρης, έντιμος και αυθόρμητος και συμπαραστεκόταν στα αδέλφια του σε χαρές και σε λύπες.

Ήταν επίσης ανήσυχος και πολυπράγμων. Με ότι ασχολιόταν τάβγαζε πέρα, είτε αυτό αφορούσε το σπίτι, το αυτοκίνητο και κάθε είδους κατασκευή. «Ήταν ο καλύτερός μας» λένε τα αδέλφια του κι αυτό τα λέει όλα.

Όμως ο αιφνίδιος και απρόσμενος θάνατός του ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, σαν ένας δυνατός άνεμος μέσα στην ηρεμία μιας ηλιόλουστης μέρας, σαν μια πέτρα που ταράζει τα γαλήνια νερά μιας λίμνης.

Ήρθε και ξάφνιασε, πόνεσε και πλήγωσε τα αδέλφια του, τη μάνα του, τους συγγενείς, δημιουργώντας ένα κενό σ΄αυτή την τόσο δεμένη συγγενική αλυσίδα της οικογένειας.


                                             















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.