Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Στη Πάνω Στενή  υπήρχαν οι πηγές Μεσοχώρι,Τσίκλα,Βρυσίτσα από τις οποίες έπαιρναν οι κάτοικοι νερό.Το 1925 μεταφέρθηκε το νερό της πηγής Αρματσανής στη θέση που είναι σήμερα η ταβέρνα
Κισσός για να είναι πιο κοντά στο χωριό. Από την πηγή στο Μεσοχώρι μια από τις δυο βρύσες μεταφέρθηκε στη βόρεια πλευρά  του καθολικού της Παναγίας. Στο Αλωνάκι φτιάχτηκε η πηγή Κρύα Βρύση.Το 1931 με έρανο μεταξύ των κατοίκων (για αγορά ασβέστη, τσιμέντου, πυροσωλήνων) και πολύ προσωπική εργασία ανοίχτηκε κατασκευάστηκε δεξαμενή στην Αρματσανή και αυλάκι. To 1931 έγινε και η βρύση στο Στατόρι με δαπάνες του γιατρού Νικ.Παπαγεωργίου.
Επίσης προυπήρχε η βρύση  "Μολά" που την αποκαλούσα βρύση του Νταβέλη με δαπάνες του Δικηγόρου Οδυσσέα Παλαιολόγου, ενή το 1957 έγινε και η βρύση στο "Στατόρι¨πάνω από το γήπεδο ,από το Δάσκαλο Δημήτριο Γιαννούκο "Βρύση του Δάσκαλου"
Το 1932 από την πηγή Μανίτσα υδρεύτηκε ο Κούκος με τρείς βρύσες.

Στη Κάτω Στενή υπήρχε του Μπαμπά, οι πηγές του Αγίου Στεφάνου και η πηγή κάτω από την γέφυρα.Το 1933 με το νερό της Πηγής Μπαμπά  έφτιαξαν βρύση στου Θανασά το μύλο στη γέφυρα και δίπλα στο σπίτι του Γρηγόρη Ντούρμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.