Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΝΤΟΥΡΜΑΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΥΡΝΟΥ

1919.Θεολογίτες.Ο δεύτερος καθιστός από αριστερά είναι ο Λυσαίος Ντούρμας.. Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο ΣΗΜΑΝΤΡΟ του Θεολόγου των αδερφών Μαγγούτα στο 9 φύλλο. 

Θεολόγος

Ο γενάρχης των Ντουρμαίων στο Θεολόγο είναι ο Κωνσταντέλλος Ντούρμας από την Στενή. Παντρεύτηκε τη Σταμούλα Καραγιάννη. Έκαναν πέντε παιδιά.

1)Τον Μήτρο (Τσόπλας). Παντρεύτηκε τρείς φορές.

α) Πρώτη του γυναίκα η Ελένη, κόρη του Νικολάου Καρλατήρα. Έκαναν την Αφέντρα που είχε πάρει το Λάμπρο Ν. Μπισερδή. Τη Σταμούλα που είχε πάρει τον Παναγιώτη Αγουρίδα από τον Παλιουρα. Το Λυσσαίο που είχε πάρει την Ζωή, κόρη του Βαγγέλη Ζώη. Το Γιώργο (Καραπατής) που είχε πάρει την Κατερίνα, κόρη του Χριστόδουλου Μετοχιάτη από τον Πούρνο. Δεύτερος γάμος του Καραπατή  με την Παρσού, κόρη του Γρηγόρη Κατσαράνη από τα Καμπιά. Παιδιά τους ο Χαράλαμπος, 
ο Κώστας κι ο Αντώνης.

β) Δεύτερη συζυγος του Τσόπλα ήταν η Μηλιά, κόρη του Μήτρου Πνευματικού. Παιδιά τους ο Χαράλαμπος που παντρεύτηκε στον Πούρνο, η Ξανθή που είχε πάρει το Μήτσο Α. Δαφνή που πήγε στο Θεολόγο από τη Σέττα και  το Θανάση που όταν γεννήθηκε πέθανε η μάννα του και μπήκε από το δεσπότη Γρεβενών σε ορφανοτροφείο. Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε στα Γρεβενά.

γ) Τρίτη  γυναίκα του Τσόπλα λεγόταν Τασά Χαρτσίνα, που καταγόταν από το Μονόδρι. Η Χαρτσίνα είχε κάποιους συγγενείς στον Πούρνο, που την πάντρεψαν με τον Τσοπλα και πήραν και αυτόν στον Πούρνο. Παιδιά τους ήταν: Ο Κώστας που σκοτώθηκε στην κατοχή σαν αντάρτης στη μάχη της Σέττας. Ο Βασίλης που παντρεύτηκε τη Μαρία και άφησαν 5-6 παιδιά στον Πούρνο. Ο Γιάννης που πέθανε νέος. Η Ελένη που κι αυτή πέθανε μικρή.

2 )Το Γώργη (Κουντούρης), που παντρεύτηκε τη Σοφία Σιγανού του Αντώνη και έκαναν το Μιχάλη, το Γιάννη,τη Γιούλα και το Μίμη.

3 ) Την Ξανθή που παντρεύτηκε το Χρήστο Τουλούμη.

4) Την Παρασκευή που παντρεύτηκε τον Πέτρο Κουλογιάννη.

Τη Μαριώ που παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καρλατήρα. 

Πούρνος
Όταν ο Τσόπλας πήγε στον Πούρνο, αρκετά χρόνια πριν ήταν εγκατεστημένος εκεί  ο Αντώνης Ντούρμας. Δεν ξέρουμε αν είχαν ήδη ξεσυγγενέψει τα δυο Ντουρμέικα σόγια. Ήταν από τις 12  οικογένειες που είχαν εγκατασταθεί στον Πουρνο από τη Στενή.

Από την δημοσίευση για τους Ντουρμαίους, οι Μανταλοί:
ΣΤ) Ο Αντώνης παντρεύτηκε την Αικατερίνη και έμειναν στον Πούρνο. "Εκαναν τον Νικόλαο (Νταμάκης) (1907-1993), ο οποίος παντρεύτηκε την Αικατερίνη Μπασούκου από το Θεολόγο. Το Δημήτριο (Πιστεύως) (1903-1993), που παντρεύτηκε την Αικατερίνη Αγγελάκη (1914-1998), την Ελένη που παντρεύτηκε τον Βαγγέλη Κυράνα (1914-1998) και τη Βασιλική (1924-2001) που παντρεύτηκε τον Αντώνη Καρκαλή από τον Πισσώνα (1926-1996).


Ένας Ντούρμας από την Στενή πήγε γαμπρός στο Μετόχι πριν εκατό περίπου χρόνια. Ένας από τους απογόνους του ο Σταμάτης Ντούρμας πήγε στο Γέροντα ψυχογιός του Γιώτα Σκαρλά, παντρεύτηκε την Καλιόπη προγονή του Μήτρου Πέπα μετακόμισαν στην Ερέτρια όπου άφησαν και απογόνους.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ΣΗΜΑΝΤΡΟ του Θεολόγου των αδερφών Μαγγούτα στο φύλλο 18 τον Αύγουστο του 1983.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.